7.4 C
Zagreb
Utorak, 6 prosinca, 2022

Uvode se visoke kazne za lažna bolovanja, na vrata će dolaziti kontrolori HZZO-a

Pročitajte još:

MINISTARSTVO zdravstva u zakonskim izmjenama, upućenima u javnu raspravu, predlaže povećanje maksimalnog iznosa participacije s dvije na četiri tisuće kuna, a povećavaju se i iznosi participacije za razne bolničke usluge pacijentima koji nemaju dopunsko zdravstveno osiguranje.

Kako je bilo i najavljivano, uvodi se stroža kontrola bolovanja. Uz kontrolu rada doktora primarne zdravstvene zaštite, kontrolori HZZO-a ubuduće će moći doći zakucati na vrata pacijentu na bolovanju.

Za liječnika koji neosnovano propiše bolovanje, predlaže se prekršajna novčana kazna od 660 do 2650 eura.

Predviđena je i kazna za pacijente na “lažnom bolovanju”, u iznosu od 1060 do 1990 eura ako “namjerno sprječavaju ozdravljenje” ili tijekom bolovanja rade neke druge, primjerice poljoprivredne poslove.

Prijedlogom izmjena Zakona o zdravstvenoj zaštiti jača uloga domova zdravlja, a predviđeno je i smanjivanje njihova broja tako da bi ubuduće svaka županija trebala imati jedan dom zdravlja koji bi pružao veću mogućnost specijalističkih pregleda. Očekuje se da će se u domovima zdravlja posljedično zaposliti više specijalista ili da će se sklapati ugovori s bolnicama o radu njihovih specijalista “na terenu”. Ravnatelj doma zdravlja dobit će ovlasti organizacije primarne zdravstvene zaštite na svom području, a uključivanjem bolničkih specijalista u domove zdravlja povećat će se dostupnost njihovih usluga.

Županijske bolnice postaju državne

Na razini bolničkog sustava, prenijet će se osnivačka prava nad općim bolnicama sa županija na državu, tako da će sve bolnice, izuzev specijalnih, postati državne. Svaka županija imat će samo jednu opću bolnicu te se predlaže funkcionalna integracija bolnica.

Otvara se i mogućnost pojedinim bolnicama da se organiziraju kao centri izvrsnosti za pojedine bolesti, dijagnostičke i terapijske postupke, uvodi se načelo kvalitete, umjesto kvantitete, a kao važan cilj navodi se jednaka dostupnost zdravstvene zaštite u svim dijelovima Hrvatske. Županije zadržavaju svoja osnivačka prava nad domovima zdravlja, zavodima za hitnu medicinu i zavodima za javno zdravstvo.

U okviru zdravstvenog turizma, lječilišne usluge i usluge medicinskog wellnessa uređuju se kao zdravstvene usluge, a mogu se pružati samo izvan kapaciteta ugovorenih sa HZZO-om. Bolnička Povjerenstva za lijekove dobivaju zadaću da svaka tri mjeseca izvještavaju ravnatelje o ishodima liječenja i potrošnji skupih lijekova. Uvodi se i novi uvjet za doktore medicine, tj. jedna godina radnog iskustva u primarnoj zdravstvenoj zaštiti prije odobravanja specijalizacije. Novine se uvode i u Hrvatski zavod za hitnu medicinu koji će biti nadležan i za sanitetski prijevoz i telemedicinu. Donijet će se i Mreža hitne medicine i sanitetskog prijevoza te će se pravilnikom urediti njihova organizacija.

- Reklama-

Najnovije vijesti:

Neki su to protumačili kao nepoštovanje prema suparniku: Tite objasnio zašto je zaplesao sa svojim igračima

Izbornik brazilske nogometne reprezentacije Tite plesom s igračima je proslavio plasman "Selecaoa" u četvrtfinale svjetskog prvenstva. Međutim, dio stračnjaka...

Vrijeme:

Zagreb
isprekidani oblaci
7.4 ° C
8.2 °
6.8 °
93 %
2.6kmh
75 %
Uto
8 °
Sri
6 °
Čet
5 °
Pet
8 °
Sub
8 °

Tečajna lista:

HRK - Hrvatska kuna
EUR
7,5568
USD
7,1991
GBP
8,7684
CHF
7,6333
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: