8 C
Zagreb
Utorak, 23 travnja, 2024

Vlada prelomila: Cijene hrane i pića vraćaju na iznose od prije dolaska eura

Vlada će donijeti novu uredbu koja će ograničiti cijene svih artikala hrane i pića i vratiti ih na razinu prije uvođenja eura

Pročitajte još:

24sata doznaju da je Vlada odlučila stati na kraj poskupljenjima tako da će ograničiti cijene hrane i pića – vratit će ih na iznose prije uvođenja eura.

Vlada bi tako na sutrašnjoj sjednici trebala donijeti novu uredbu koja se razlikuje od prethodnog ograničavanja cijene namirnica. Dok je prva uredba ograničila cijene tek devet osnovnih namirnica, nova će uredba ograničiti cijene svih artikala i vrattii ih na iznose prije uvođenja eura.

Ta prva uredba ograničila je cijene devet osnovnih namirnica, dok će nova uredba ograničiti cijene svih artikala i vratiti ih na iznose prije uvođenja eura, iako još nije poznato hoće li se raditi od cijenama s početka ili kraja prosinca.

Nova uredba trebala bi kao i ostale ostati na snazi do kraja ožujka, a neslužbeno doznajemo da su se razmatrali i prijedlozi da se ograniče cijene svih usluga (ugostitelji, frizeri…), ali se od toliko širokih mjera ipak odustalo i došli su do zaključka da treba ostati na hrani i piću.

Prema Vladinim analizama, riječ je u puzajućem rastu cijena i nije problem samo u zaokruživanju već i u postupnom povećanju cijena i prije uvođenja eura.

Podsjetimo, ministar gospodarstva Davor Filipović jučer je održao sastanak s predstavnicima trgovaca. Rekao je kako im neće proći bezrazložna poskupljenja i poručio kako su sve mjere na stolu – što se tiče sankcioniranja takvih poskupljenja.

Ranije danas premijer Andrej Plenković je u izjavi za medije dao naslutiti da se ovakvo nešto priprema u Vladi.

– Dio poslovnih subjekata ovo koristi za lov u mutnom, to je loša i nepoštena praksa. S tim treba stati, treba se vratiti na cijene koje su bile prije 1. siječnja i prevesti tečaj pošteno i korektno kako je država to odradila u korist građana – rekao je Plenković.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
slaba kiša
8.8 ° C
8.8 °
5.4 °
76 %
5.1kmh
100 %
Uto
9 °
Sri
7 °
Čet
13 °
Pet
17 °
Sub
19 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: