13.4 C
Zagreb
Četvrtak, 2 svibnja, 2024

Zagreb je opet u ‘crvenom‘, zrak je opasan po zdravlje: ‘Sitne čestice mogu uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme’

Glavni izvori onečišćenja zraka u Zagrebu su promet i grijanje, no posljednjih su se dana umiješali još neki meteorološki parametri

Pročitajte još:

Više meteoroloških servisa objavilo je kako je u ponedjeljak kvaliteta zraka u Zagrebu bila izuzetno loša. Portal IQ Air koji mjeri kakvoću zraka tako upozorava da je koncentracija sitnih čestica PM 2,5 u glavnom gradu Hrvatske danas 9,6 puta veća od razine koju je Svjetska zdravstvena organizacija odredila kao opasnu.

Servis AccuWeather je Zagreb također smjestio u ‘crveno‘ te objavio da indeks zagađenja sitnim česticama PM 2,5 visokih 141.

“U zraku je visoka razina onečišćenja i nije zdrav za osjetljive skupine. Smanjite vrijeme provedeno na otvorenom ako osjetite simptome kao što su otežano disanje i iritacija grla”, upozorava AccuWeather.

“Sitne materijalne čestice su čestice zagađivača koje se mogu udahnuti, promjera manjeg od 2,5 mikrometara i kao takve mogu ući u pluća i krvotok i tako uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme. Najteže će biti zahvaćeni pluća i srce. Izlaganje može rezultirati kašljem i otežanim disanjem, pogoršanim simptomima astme i razvijanjem kroničnih bolesti dišnog sustava”, dalje navode.

No iz Instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada neslužbeno su za Jutarnji list rekli da podatke raznih meteoroloških servisa treba uzimati s dozom opreza jer različiti servisi koriste različite metodologije mjerenja, a kod mnogih se radi i o računalnom modeliranju kod kojega podaci mogu odstupati od stvarno izmjerenih vrijednosti.

Na web stranici Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja na četiri mjerne postaje u Zagrebu zrak je obilježen kao loše kvalitete. Relevantni su i podaci Državnog hidrometeorološkog zavoda koji je također upozorio da je danas razina onečišćenja bila visoka.

Iz Instituta su za Jutarnji list naveli promet i grijanje, ali s obzirom na više temperature i slabiji intenzitet grijanja umiješali su se drugi meteorološki parametri. Onečišćenje je veće ako nema vjetra ili kiše koja bi “isprala” čestice iz atmosfere, piše Jutarnji.

Iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo poručili su da je kratkoročno onečišćenje uobičajeno za ovo doba godine te da ne predstavlja značajnu ugrozu za zdravlje ljudi. No, preventivno se savjetuje izbjegavanje dugotrajne i intenzivne tjelesne aktivnosti na otvorenom.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
slaba kiša
13.4 ° C
13.8 °
12.6 °
85 %
4.1kmh
20 %
Čet
13 °
Pet
13 °
Sub
20 °
Ned
23 °
Pon
22 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9322
GBP
1,1686
CHF
1,0240
CNY
0,1288
HUF
0,0026
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: