6.8 C
Zagreb
Petak, 26 travnja, 2024

Institut ‘Robert Koch’: Svaki deseti Nijemac zarazio se u Hrvatskoj

Pročitajte još:

Kako bi spasila kritično važnu turističku sezonu, naša zemlja je bila posebno aktivna oko covid-protokola dolaska stranaca

Tjedni izvještaj Instituta Robert Koch (RKI) opisuje sve brži rast oboljelih od covida u Njemačkoj kako se građani te zemlje vraćaju s odmora. Tijekom prošlog tjedna otkriveno je 48.700 oboljelih, stoji u izvještaju, što je 52 posto više u odnosu na prethodni tjedan.

Daleko najgora incidencija je u Sjevernoj Rajni Vestfaliji, dok je na nacionalnoj razini incidencija obolijevanja Nijemaca od covida-19 59.

U navedenom se izvještaju izdvaja i porijeklo zaraze utvrđeno kod svakog oboljelog – za njih čak 17.331 (od prethodno spomenutog broja zaraženih koji iznosi 48.700) zdravstvene i epidemiološke službe su utvrdile da su se zarazili u Njemačkoj.

U inozemstvu se zarazilo njih 5804 koji su taj virus ponijeli sa sobom. Podrijetlo zaraze čak 25.565 oboljelih Nijemaca nije se uspjelo utvrditi.

1
Izvor: RTL

Tako se u tablici koju je objavio RKI, a koja prikazuje zemlje iz kojih su se Nijemci kroz 33. tjedan ove godine vraćali zaraženi, Hrvatska se navodi kao treći najčešći izvor zaraze.

Promatra li se cijeli kolovoz, najviše Nijemaca zarazilo se u Turskoj, zatim u Kosovu te potom slijedi Hrvatska. Iza nas, na tablici njemačkog Instituta smjestila se Španjolska, Sjeverna Makedonija, Italija, Francuska, Grčka, itd.

Ako se kolovoz promatra kroz udjele zaraženih povratnika u Njemačku iz inozemstva, vidi se da se svaki četvrti zarazio u Turskoj, svaki osmi na Kosovu, svaki deseti u Hrvatskoj…

Jučer je Europski centar za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC) objavio koronakartu 14-dnevne incidencije covida prema kojoj su Jadran Hrvatske, sjever zemlje i Grad Zagreb ostali u narančastom. Ostatak zemlje je iz zelenog prešao u narančasto.

Hrvatska je, inače, kako bi od covida-19 spasila svoju ovogodišnju kritično važnu turističku sezonu, posebno bila aktivna u uvođenju protokola na razini EU-a, odnosno pravila o ulasku u zemlju ovisno o statusu cijepljenja, testiranju ili dokazu o tome da je osoba koja želi na Jadran, preboljela covid.

Tablica o zemljama iz kojih su se Nijemci vraćali zaraženi, pokazuje i to da se četiri tjedna ranije s odmora u Hrvatskoj vratilo triput manje zaraženih nego tijekom aktualnog tjedna; njih 149. Sljedećeg tjedna otkriveno je 249 takvih slučajeva, potom čak 593 i konačno najnovijih 507, što je zapravo određeni pad.

Pad u tom tjednu RKI je registrirao i u slučaju Španjolske, Italije i Francuske.
Objave Instituta Roberta Kocha direktno se tiču i Hrvatske, ne samo epidemiološki, nego i zbog turizma, odnosno hrvatske ekonomije, zato što objave i promjene statusa o covidu-19 “Roberta Koch” odmah diljem Njemačke prenose svi portali koji se obraćaju Nijemcima koji se spremaju na put.

Najnoviji pregled RKI-a donosi i geografski i demografski pregled stanja s covidom-19 u Njemačkoj. Najviše je prošlog tjedna bilo oboljelih među mladima, čak 115 na 100.000 stanovnika bilo ih je u dobi između 15 i 34 godine.

U apsolutnim brojkama, mladih je oboljelo skoro dvostruko više od svih ostalih dobnih skupina skupa. U toj dobnoj skupini izrazito je najmanji udio cijepljenih protiv covida.

Pandemija se i u Njemačkoj očito strelovito ubrzava. Prije mjesec dana na PCR testiranju pozitivnih je bilo 1,63 posto Nijemaca, sada pak čak 7,88 posto. Iz priloženih grafikona vidi se i to da je Njemačka trenutno po broju zaraženih otprilike tamo gdje je bila oko sredine ožujka i da se krivulja, jednako kao i onda, naglo uspinje.
Stanje s pandemijom u Njemačkoj proljetos kulminiralo je krajem travnja, prenosi RTL.hr.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
raštrkani oblaci
7.6 ° C
8.3 °
6.1 °
88 %
1.5kmh
40 %
Čet
8 °
Pet
16 °
Sub
19 °
Ned
23 °
Pon
25 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: