12.6 C
Zagreb
Subota, 20 travnja, 2024

Kreće cijepljenje trećom dozom cjepiva: Capak najavio veliku novost za Hrvate: ‘Evo što ćete dobiti ako primite 3. dozu’

Pročitajte još:

Na Zagrebačkom velesajmu i dalje traje cijepljenje građana protiv covida-19. Netko prima prvu, netko drugu, ali zasad još nitko ne prima treću dozu cjepiva, kaže se u prilogu RTL-a Danas. Imunokompromitirani treću dozu mogu primiti najmanje osam tjedana nakon druge, a svi stariji od 65 booster dozom mogu se cijepiti šest mjeseci nakon druge doze.

“Kao zdravstveni djelatnici mi smo spremni za to. Međutim, čekamo da ovaj nacionalni informatički sustav bude do kraja pripreman, čim dobijemo taj signal dat ćemo informaciju u javnost i započet će cijepljenje trećom, odnosno booster dozom”, kazala je Tatjana Petričević Vidović s Odjela za školsku medicinu Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar.

Vesna Potočki Rukavina, liječnica obiteljske medicine, kaže da je primiti treću dozu jer je cijepljena među prvima.

“Meni se pacijenti sporadično javljaju, možda dvoje-troje do sada. Ne danas, nego i prethodnih dana za docjepljivanje. Kakav će odaziv biti, zaista mi ne znamo. Mi ćemo preporučivati po preporuci struke kao i do sada”, kazala je Potočki Rukavina.

Preporuka za docjepljivanje je zaposlenicima i korisnicima domova za starije, zdravstvenim radnicima koji se skrbe o pacijentima, onima sa 65 godina i starijima, punoljetnima koji su u kućanstvu s imunokompromitiranima, ali i onima starijima od 18 godina koji boluju od kroničnih bolesti.

U preporuci stoji i da će cijepljenje biti kao i do sada: na punktovima bez najavljivanja, kod liječnika obiteljske medicine, ali i na licu mjesta, primjerice, u domu za starije.

“Organizirani su punktovi, pa se svakako nadamo da će cijepljenje biti organizirano na punktovima gdje se sasvim dobro to odrađuje”, tvrdi Potočki Rukavina.

Ne odrađuje se toliko dobro cijepljenje prvom dozom. Jučer je prvi put cijepljeno manje od 3500 ljudi, a zaraženo je više od 2000 ljudi.

“Jutros sam razgovarao s premijerom pa smo se čudili današnjim izrazito visokim. Mnogi propituju razmjernost naših mjera govoreći pri tome da i cijepljeni mogu prenositi bolest, mi to znamo. Struka to zna, no to je u malom postotku slučajeva”, kazao je ministar zdravstva Vili Beroš.

U bolnici je 70 cijelih 6 posto necijepljenih, a na respiratoru gotovo njih 85 posto nije cijepljeno.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak kaže kako računaju da bi u drugoj polovici listopada brojke zaraženih mogle početi padati. Danas je u Hrvatskoj bilo više od 2000 zaraženih i 27 umrlih. Capak je, gostujući u RTL-u Danas kazao kako je očekivao da brojka neće ići preko 2000.

“Ali ako pogledate tjedne prosjeke – mi smo u stagnaciji rasta. Prva tri dana ovog tjedna imamo manji broj slučajeva nego u prva tri dana prošlog tjedna. Pretpostavljam i nadamo se da je ovo vrhunac četvrtog vala i da će brojke padati”, kazao je.

Capak kaže kako je dolazak lošijeg vremena opasnost koja bi mogla pogodovati daljnjem širenju zaraze.

“Uvijek računamo da ipak imamo taj jedan postotak procijepljenih, preboljelih… Imamo stanovništvo koje se već naviklo na to, koje se koliko-toliko drži distance, ne idu na masovna okupljanja, zatvorene prostore, tako da računamo da bi to mogao biti taj vrhunac i da će kroz neko kratko vrijeme, u drugoj polovici ovog mjeseca, brojke početi padati”, kazao je Capak.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
blaga naoblaka
13.9 ° C
16.1 °
11 °
41 %
4.6kmh
20 %
Sub
14 °
Ned
13 °
Pon
12 °
Uto
9 °
Sri
13 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: