6.2 C
Zagreb
Četvrtak, 25 travnja, 2024

Najezda zmija u Slavoniji: ‘Ovdje se smotala, baš je bila velika. Nisam došla k sebi cijeli dan!’

Pročitajte još:

Mamac zmijama su i visoke temperature koje su ovih dana u Slavoniji bile i preko 40 stupnjeva Celzijevih

“Ovdje se smotala, baš je bila velika. Nisam došla k sebi cijeli dan. Velika, što kaže moja komšinica, kao pita””, kazala je za Novu TV Vesna Šimić iz Đakova. “Popela se do gore. Ja u životu to nisam vidjela. Velika, preko metar sigurno”, opisala je svoj susret sa zmijom Đakovčanka Ana Škrapić.

Najčešće su uočene u dvorištima, ali vatrogasci su intervenirali i u samom središtu grada.

”Tu je bila sklupčana, ovdje ispred ovih vrata, vjerojatno je došla iza ovih zgrada gdje je malo zapušteniji okoliš”, komentirao je Zoran Radočaj iz DVD-a Đakovo.

Stručnjaci ističu da zapuštena mjesta u centru grada privlače zmije. A mamac zmijama su i visoke temperature, koje su se ovih dana u Slavoniji protezale i preko 40 stupnjeva, što nije zabilježeno proteklih devet godina. U Slavoniji prevladavaju tri vrste zmija – bjelouška, bjelica i riđovka.

”I uglavnom sve te zmije bježe od čovjeka, na korake. Riđovka je opasna, ali jako, jako, jako rijetko. Njen ugriz je smrtonosan, ali srećom ima malo otrova u žlijezdama. Za pet do šest sati kod ugrizene osobe javlja se imunitet i rijetko tko umire, to su stare osobe koje imaju niz bolesti – srce, jetru, ali jako rijetko”, objasnio je veterinar Matija Škulac.

A sve zmije koje vatrogasne službe uklone završe u prirodi, jer, ipak su zaštićene.

”Puštamo ih u njihovo prirodno stanište, prirodni okoliš, gdje se osjećaju sigurno, imaju se gdje skrivati, dovoljno je hrane. Odavde nemaju potrebu da se približavaju ljudima”, govori Radočaj.

Vatrogasci šalju apel građanima da ne trebaju strahovati te da ne ubijaju zmije, već da pozovu njih.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
6.2 ° C
7.2 °
4.8 °
92 %
1kmh
0 %
Čet
13 °
Pet
17 °
Sub
18 °
Ned
23 °
Pon
21 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: