14.5 C
Zagreb
Petak, 19 travnja, 2024

Najveća veledrogerija obustavlja isporuku lijekova bolnicama: “Beroš se ni ne javlja”

Pročitajte još:

Najveća hrvatska veledrogerija Medika od danas obustavlja isporuku lijekova i medicinskog materijala svim bolnicama, osim one u Lovranu, potvrdio je to Novom listu predsjednik uprave Medike Jasminko Herceg.

“Od danas nijedna kutija lijeka neće otići ni u jednu bolnicu koja ne poštuje zakonske rokove plaćanja od 60 dana, a to su sve bolnice u Hrvatskoj osim one u Lovranu”, kaže Jasminko Herceg.

“S obzirom na to da iz vlade nema nikakvog odgovora, čak ni najave razgovora nakon naših upozorenja, odlučili smo da od danas nijedna kutija lijeka neće otići ni u jednu bolnicu koja ne poštuje zakonske rokove plaćanja od 60 dana, a to su sve bolnice u Hrvatskoj osim one u Lovranu.

“Beroš se više ni ne javlja na telefon”

Dug prema našoj veledrogeriji narastao je na više od dvije milijarde kuna, u ovom kvartalu isporučili smo robu u vrijednosti od oko milijardu kuna, a platili su nam najviše sto milijuna kuna. Vladajući ne nude nikakvo rješenje, ministar zdravstva Vili Beroš više se ni ne javlja na telefon”, kazao je Herceg za Novi list.

Dodaje da tako Vlada ugrožava poslovanje tvrtke, isplatu obveza državi, pa i plaća radnicama i da nije bilo druge nego odmah krenuti s obustavom isporuke jer nema nikakve povratne informacije da bi se problem mogao početi rješavati.

Veledrogerije su već ranije ovaj tjedan upozorile da će do kraja mjeseca ukupan dug države za lijekove, i to bolnica veledrogerijama i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje ljekarnama za lijekove na recept dosegnuti šest i pol milijardi kuna. Od toga iznosa četiri i pol milijarde kuna otpada na dug bolnica veledrogerijama.

Država je prošle godine iz proračuna bolnicama doznačila 2.24 milijarde kuna za plaćanje duga veledrogerijama, ali je i u prošloj godini taj dug narastao za oko 750 milijuna kuna, a od početka ove godine povećao se za dodatnih pola milijarde kuna.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
13.3 ° C
14.4 °
11.8 °
36 %
1.5kmh
0 %
Pet
15 °
Sub
9 °
Ned
9 °
Pon
11 °
Uto
9 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: