9.2 C
Zagreb
Srijeda, 24 travnja, 2024

Ivan Đikić: Bilo bi fer da se zna strateški plan za travanj i svibanj, da građani vide svoju budućnost

Pročitajte još:

Nastavi li se rast broja zaraženih i Hrvatsku čekaju strože mjere. U Hrvatskoj je u ponedjeljak opet bilo 50 posto više zaraženih nego istog dana tjedan prije

Nakon što se prošli tjedan njemačka kancelarka Angela Merkel ispričala zbog povlačenja odluke o uvođenju potpunog zatvaranja za Uskrs, ovaj tjedan rasprava još uvijek traje. 16 saveznih država Njemačke provodi svoje mjere ovisno o situaciji, neki žele lockdown, neki ne.

Epidemija u Hrvatskoj ne posustaje – u ponedjeljak je ponovno bilo 50 posto više zaraženih nego prethodnog ponedjeljka. Nastavi li se taj trend, sigurno je da će u Hrvatskoj, kao i ostatku Europe, nakon Uskrsa doći do novog lockdowna.

“Ukoliko se za tim pokaže potreba, mjere koje se donesu 1. travnja ne znači da se ne mogu mijenjati i prije isteka roka, odnosno 15. travnja. To će ovisiti kako će se stvar s koronavirusom razvijati u narednim danima”, kazao je Davor Božinović na konferenciji Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Njemačka kancelarka Angela Merkel prošlog se tjedna ispričala zbog povlačenja odluke o uvođenju potpunog zatvaranja za Uskrs, ovaj tjedan rasprava još uvijek traje. Šesnaest saveznih država Njemačke provodi svoje mjere ovisno o situaciji, neki žele lockdown, neki ne.

“Prvo, to je prekratko, a drugo ne bi polučio učinak, a to je da se spriječi rast. Ili mjere moraju biti duže i pravilnije pripremljene i to je trenutak gdje još nije jasno što će se dogoditi u Njemačkoj”, rekao je za RTL Direkt Ivan Đikić, hrvatski znanstvenik koji živi i radi u Njemačkoj.

Znanstvenik Ivan Đikić ističe da se trebaju unaprijed odrediti mjere koje će nastupiti, nakon većih ili manjih korona brojeva – kako bi se javnost znala pripremiti. Ipak, ne zahtijeva rezolutno od Stožera da se kafići sada u Hrvatskoj zatvore.

“Ja sam siguran da oni mogu vidjeti kao što vide znanstvenici i statističari u Njemačkoj. I onda mogu vidjeti kakve će biti mjere u travnju i to bi bilo fer da se zna strateški plan za travanj i svibanj, da građani vide svoju budućnost”, rekao je za RTL. 

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
blaga naoblaka
8.7 ° C
9.4 °
7.6 °
82 %
1.5kmh
20 %
Sri
8 °
Čet
13 °
Pet
18 °
Sub
19 °
Ned
24 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: