7.9 C
Zagreb
Četvrtak, 25 travnja, 2024

Nakon Uskrsa idu u lockdown, a moguće je i zatvaranje županije: U samo četiri tjedna porastao – devet puta

Pročitajte još:

Analiza dnevnih izvješća koje redovito šalje županijski stožer pokazuje i kako se epidemija prilično strelovito širi ostatkom Primorsko – goranske županije

Primorsko-goranska županija jučer je zabilježila rekordan broj novozaraženih koronavirusom od početka pandemije: na 1.685 obrađenih uzoraka potvrđeno je 611 pozitivnih slučajeva.

PGŽ u više od godinu dana trajanja pandemije niti jednom nije dosegnuo broj od 500 novih slučaja u jednom danu, pa ova visoka brojka jasno govori o tome da tzv. treći val pandemije ozbiljno trese upravo našu županiju koja ima najvišu incidenciju u cijeloj državi s 1.298 novih slučajeva u 14 dana na 100 tisuća stanovnika. To je ujedno triput veća incidencija od državnog prosjeka.

Epidemija se dosta strelovito širi ostatkom Primorsko-goranske županije, pokazuje analiza dnevnih izvješća koje šalje županijski stožer. Rijeka s okolicom bilježi do sada najveći broj slučajeva, a od srijede i druge sredine imaju ozbiljne brojke. Jučer su u Gorskom kotaru zabilježena 53 nova slučaja, dok je dan ranije bio samo jedan. U utorak je u Liburniji bilo 25 novozaraženih, a u srijedu 93. Krk je u srijedu bilježio 51 novi slučaj dok je u utorak imao samo tri.

Čak devet puta u samo četiri tjedna porastao je broj novih slučajeva u Primorsko-goranskoj županiji. Početkom ožujka, točnije 3. ožujka, u županiji je bilo 69 novih slučajeva, a u srijedu 611. Strože mjere za županiju najavljene su jučer te bi trebale na snagu stupiti nakon Uskrsa.

U mjere spada zatvaranje ugostiteljskih objekata, odnosno terasa, kao i zatvaranje svih trgovina s robom koja nije esencijalna za svakodnevni život, piše Novi list. U slučaju dodatnog pogoršanja u županiji, obavezno bi moglo postati nošenje maski na otvorenom i to svugdje gdje je veća fluktuacija ljudi i nije moguće održavati propisani razmak.

– Išli smo s malim korakom u iščekivanju određene stabilizacije brojki. Na porast ćemo reagirati s već dogovorenim mjerama, a te se mjere prvenstveno odnose na prestanak rada trgovina robama koje nisu nužne za održavanje uobičajenog života, a također i nošenje maski na otvorenom gdje se ne može osigurati razmak od dva metra što je nespojivo i s radom terasa koji bi u tom slučaju kroz nove mjere bile zatvorene. To predstavlja jedan paket rigoroznih mjera koje ovom prilikom samo najavljujemo da bismo pozvali ljude na odgovornost. Svjedoci smo velikog šušura koji se događa na našim javnim površinama, a slično se događa i na privatnim koje nisu pod nadzorom. To je i glavni uzrok ovog epidemijskog vala koji je zahvatio velik dio europskih zemalja gdje nažalost još uvijek ne možemo računati s još dovoljno dobrim stečenim imunitetom na bazi prebolijevanja bolesti ili dobre procijepljenosti, objasnio je Rončević.

Zasad se ne razmišlja o ograničavanju kretanja unutar PGŽ-a, ali mogućnost zatvaranja županije i dalje ostaje otvorena, piše Novi list

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
blaga naoblaka
9.4 ° C
9.8 °
6 °
76 %
3.1kmh
20 %
Čet
13 °
Pet
17 °
Sub
20 °
Ned
23 °
Pon
25 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: