24.4 C
Zagreb
Nedjelja, 28 svibnja, 2023

Neće biti novog lockdowna, ali stožer planira masovno kažnjavanje onih koji krše mjere!

Pročitajte još:

Županijskim stožerima Nacionalni će stožer dati upute za postupanje.

Kako je Index u četvrtak doznao, lockdowna uoči Uskrsa, a sasvim izgledno i kasnije, neće biti.

Umjesto toga Stožer uvodi model mjera po županijama. Kako doznaje Index, sada će ga proširiti i na kažnjavanje.

U Stožeru smatraju da županijski stožeri moraju preuzeti znatno veću odgovornost, ne samo za donošenje pravodobnih i konkretnih mjera na svom području, nego i za provođenje mjera.

Nacionalni stožer, govore nam dobro upućeni izvori, počeo je poduzimati upravo aktivnosti koje bi trebale dovesti do puno većeg angažmana lokalnih stožera u kažnjavanju onih koji se ne drže mjera. To se u prvoj mjeri odnosi na vlasnike raznih objekata, od kafića i restorana do trgovina, teretana i drugih koji prema odlukama Stožera moraju provoditi mjere u svojim objektima, ali i na građane, prvenstveno kad je riječ o nenošenju ili neispravnom nošenju maski, ali i u slučajevima nedopuštenih privatnih okupljanja.

“Svi na lokalnoj razini moraju postati svjesni da će ih zemlje procjenjivati po epidemiološkoj situaciji”
“Bez lokalnih stožera se ne možemo boriti s ovom pandemijom. Ovo nije nikakvo prebacivanje odgovornosti, nego jedini način da ne uvodimo strože mjere u cijeloj zemlji jer nema smisla da se zatvara Slavoniju ako je tamo situacija dobra, dok je u nekim primorskim županijama vrlo loša”, govori Indexov izvor blizak Stožeru.

Županijskim stožerima Nacionalni će stožer dati upute za postupanje.

“Svi na lokalnoj razini moraju postati svjesni da će ih zemlje procjenjivati po epidemiološkoj situaciji. Vidjeli smo prošle godine kako je to kad Njemačka neku županiju stavi u crveno, što znači da svi koji dođu, kad se vrate kući moraju u dvotjednu samoizolaciju. Pamtimo dobro slike turista kako napuštaju te županije, a ova bi turistička sezona mogla biti još izazovnija. Sada još imamo vremena da to spriječimo. Neke županije sada ne stoje dobro i nastojat ćemo preko njihovih stožera to promijeniti. Aktivirat ćemo i turističke zajednice u tom smislu”, govori Indexov izvor.

Neke županije sada ne stoje dobro i nastojat ćemo preko njihovih stožera to promijeniti. Aktivirat ćemo i turističke zajednice u tom smislu”, govori Indexov izvor.

Velika je promjena i generalni pristup prema kažnjavanju u cijeloj zemlji. Kako doznajemo iz Stožera, zbog brojnih kršenja mjera, prestaje se s praksom kojom su u pravilu dijeljena upozorenja. Odsad će se, saznajemo, upozorenja svesti na minimum, i ide se u masovno izdavanje prekršajnih prijava i novčanih kazni za kršenje mjera. Tamo gdje za to bude elemenata izdavat će se i kaznene prijave za širenje zarazne bolesti, no to je nadležnost policije.

Kršenja mjera su posebno primijećena u ugostiteljstvu, gdje su neki ugostitelji počeli zatvarati terase, dok neki čak puštaju goste da sjede u zatvorenim dijelovima kafića i restorana.

Stožer i dalje smatra da je njihova odluka da se otvore terase kafića bila ispravna, jer je bolje da ljudi budu na otvorenom nego da se okupljaju u zatvorenom, no zato idu u oštro kažnjavanje onih koji to zloupotrebljavaju.

“Sve ukazuje na to da je rizik od širenja virusa znatno manji na otvorenom nego u zatvorenom, ali i u zatvorenom je rizik relativno mali ako se poštuju mjere – maske, prozračivanje, distanca, higijena… Ključno je tih nekoliko najosnovnijih mjera i to neprestano treba ponavljati. Na podizanju te svijesti također lokalni stožeri trebaju raditi više nego dosad. Kako je očito da upozorenja kod mnogih koji krše mjere ne djeluju, moraju se pojačati kontrole, ali i kažnjavanje”, kaže naš dobro upućeni sugovornik i dodaje kako će se posebno kontrolirati zatvoreni prostori, uključujući i terase koje neki pretvaraju u zatvorene prostore i tako krše mjere.

Što se škola tiče, kako sada stvari stoje, i odluke o prelasku pojedinih škola ili samo nekih razreda na online nastavu će se, barem zasad, nastaviti donositi lokalno.

“Zadnji period pokazuje da su nam i škole na neki način postale problem kad je širenje virusa u pitanju, ali važnost boravka djece u školi i dalje nadilazi rizike. Iako je to odluka koju donosi povjerenstvo ministra obrazovanja Radovana Fuchsa, Stožer je sklon tome da djeca budu u školi dok mje to god moguće. Svaki tjedan više koji neka škola može imati da djeca budu u školi je dobrodošao”, kazao je Indexov sugovornik.

Ne isključuje mogućnost da se, ako županijski stožeri ne pokažu dovoljnu razinu odgovornosti kako bi se spriječio daljnji rast koji je ovog tjedna velik, uvedu mjere u cijeloj zemlji. Preduvjet za to je, govori, da se ovaj znatan rast brojki proširi na sve županije. No, kaže kako se o lockdownu uopće ne razmišlja te da će, ako se i budu morale poduzimati strože mjere u cijeloj zemlji, naglasak biti na kontroli, a ne na velikim restrikcijama.

“Poslovi civilne zaštite su i po Ustavu u ingerenciji županija, krajnje je vrijeme da svi to shvate i da zajednički doprinesemo što je moguće boljoj situaciji s virusom”, zaključuje sugovornik Indexa.

- Reklama-

Najnovije vijesti:

Bugatti i Rimac grade luksuzni stambeni neboder u Dubaiju: Ovako će izgledati

Novim projektom se na svom Facebooku pohvalio Mate Rimac. "Jučer smo zajedno s našim partnerom Binghattijem predstavili prvi svjetski projekt...

Vrijeme:

Zagreb
blaga naoblaka
24.8 ° C
25.5 °
23.2 °
43 %
1.5kmh
20 %
Ned
25 °
Pon
22 °
Uto
25 °
Sri
19 °
Čet
23 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9156
GBP
1,1464
CHF
1,0255
CNY
0,1318
HUF
0,0027
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: