9.1 C
Zagreb
Četvrtak, 25 travnja, 2024

Njemačko povjerenstvo ne preporučuje cijepljenje Modernom mlađih od 30 godina

Pročitajte još:

U Njemačkoj je u srijedu ponovno zabilježen rekordni broj novooboljelih od koronavirusa, njih 39.676, što je najveća brojka od početka pandemije.

Njemačko državno Stalno povjerenstvo za cjepiva (Stiko) preporučilo je u srijedu imunizaciju mlađih od 30 godina isključivo cjepivom Biontech/Pfizer zbog toga što su kod primjene Moderninog cjepiva u mlađih pacijenata uočene popratne pojave poput upale srčanog mišića.

„Aktualne analize popratnih pojava kod mlađih pokazale su učestaliju pojavu upale srčanog mišića i osrčja kod pacijenata koji su bili cijepljeni cjepivom marke Moderna“, stoji u priopćenju Stalnog povjerenstva za cjepiva.

Ova preporuka važi kako za osnovno cijepljenje tako i za dodatno kao i u slučajevima gdje je prvo cijepljenje bilo provedeno nekim drugom cjepivom, a ne Biontech/Pfizerom.

Povjerenstvo također preporučuje, iako za tu skupinu nema dovoljno podataka, da se i trudnice bez obzira na starosnu dob ubuduće cijepe isključivo cjepivom Biontech/Pfizer.

Za starije od 30 godina ne postoje ograničenja kod cijepljenja Modernom jer, kako je priopćeno, u toj starosnoj skupini nisu primijećene popratne pojave upale srčanog mišića i osrčja.

U priopćenju se također navodi da su upale srčanog mišića i osrčja do sada protjecale blago te da nisu zabilježene trajne posljedice. Većina slučajeva upale odnosi se na dobnu skupinu između 18 i 30 godina starosti, a manje su prisutne u skupini između 12 i 18 godina.

I francuske zdravstvene službe su mlađima od 30 godina preporučile da se ne cijepe cjepivom Moderna.

U Njemačkoj je u srijedu ponovno zabilježen rekordni broj novooboljelih od koronavirusa, njih 39.676, što je najveća brojka od početka pandemije.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
isprekidani oblaci
10.4 ° C
12.8 °
7.1 °
70 %
2.6kmh
75 %
Čet
11 °
Pet
17 °
Sub
19 °
Ned
23 °
Pon
25 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: