fbpx
17.8 C
Zagreb
Srijeda, 6 srpnja, 2022

Od danas novo pravilo u cijeloj EU: Evo koliko gotovine se može prenijeti preko granice EU

Pročitajte još:

Novo pravilo je dio strategije EU u borbi protiv pranja novca i financiranja terorizma, a očekuju se i brojne druge promjene kao što su proširenje definicije gotovine

Za sve koji sa sobom vole nositi značajne količine gotovine, od danas u Europskoj uniji na snagu stupa novo pravilo. Prema njemu, svi koji ulaze ili napuštaju teritorij EU moraju popuniti gotovinsku deklaraciju ako kod sebe imaju 10.000 eura ili više u valuti ili u protuvrijednosti.

“Carinici imaju pravo provjeriti putnika, njihovu prtljagu i sredstvo prijevoza. Također, imaju pravo zaplijeniti novac koji nije prijavljen”, poručuju iz Unije, prenosi Večernji list.

Novo pravilo je dio strategije Unije u borbi protiv pranja novca i izbora financiranja terorizma. Osim gotovinske deklaracije, očekuju se i brojne druge promjene na tom polju.

Za početak, proširit će se definicija “gotovine” i obuhvaćat će čekove, kovanice s udjelom zlata od najmanje 90 posto, zlatne poluge, te slične predmete. Ukoliko carinici imaju opravdanu sumnju da je novac povezan s kriminalnom aktivnošću, moći će oduzeti gotovinu iznosa manjeg od 10 000 eura.

Gotovinske deklaracije čuvat će se čak pet godina s ciljem praćenja koliko gotovine ulazi u Uniju i izlazi iz nje. Novo pravilo Unije već je postalo dio hrvatskog zakonodavnog sustava 7. svibnja ove godine, kad ga je izglasao sabor.

- Reklama-

Najnovije vijesti:

Ministarstvo šalje inspekciju u školu Milanovićevog sina: Objasnili koja je procedura za izmjenu ocjena

Ministarstvo znanosti i obrazovanja (MZO) priopćilo je u utorak da je pokrenut inspekcijski postupak o slučaju predsjednikove supruge Sanje...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
16.8 ° C
17.1 °
16.8 °
94 %
1kmh
0 %
Sri
31 °
Čet
29 °
Pet
24 °
Sub
26 °
Ned
27 °

Tečajna lista:

HRK - Hrvatska kuna
EUR
7,5240
USD
7,3271
GBP
8,7700
CHF
7,5739
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: