4 C
Zagreb
Ponedjeljak, 5 prosinca, 2022

Od danas novo pravilo u cijeloj EU: Evo koliko gotovine se može prenijeti preko granice EU

Pročitajte još:

Novo pravilo je dio strategije EU u borbi protiv pranja novca i financiranja terorizma, a očekuju se i brojne druge promjene kao što su proširenje definicije gotovine

Za sve koji sa sobom vole nositi značajne količine gotovine, od danas u Europskoj uniji na snagu stupa novo pravilo. Prema njemu, svi koji ulaze ili napuštaju teritorij EU moraju popuniti gotovinsku deklaraciju ako kod sebe imaju 10.000 eura ili više u valuti ili u protuvrijednosti.

“Carinici imaju pravo provjeriti putnika, njihovu prtljagu i sredstvo prijevoza. Također, imaju pravo zaplijeniti novac koji nije prijavljen”, poručuju iz Unije, prenosi Večernji list.

Novo pravilo je dio strategije Unije u borbi protiv pranja novca i izbora financiranja terorizma. Osim gotovinske deklaracije, očekuju se i brojne druge promjene na tom polju.

Za početak, proširit će se definicija “gotovine” i obuhvaćat će čekove, kovanice s udjelom zlata od najmanje 90 posto, zlatne poluge, te slične predmete. Ukoliko carinici imaju opravdanu sumnju da je novac povezan s kriminalnom aktivnošću, moći će oduzeti gotovinu iznosa manjeg od 10 000 eura.

Gotovinske deklaracije čuvat će se čak pet godina s ciljem praćenja koliko gotovine ulazi u Uniju i izlazi iz nje. Novo pravilo Unije već je postalo dio hrvatskog zakonodavnog sustava 7. svibnja ove godine, kad ga je izglasao sabor.

- Reklama-

Najnovije vijesti:

Zvezdaš iz Knina i igrač koji često spominje Oluju:’Nitko ne smije kritizirati Srbiju’

Miloš Degenek defenzivac je Australije rođen u srpskoj obitelji u Kninu 1994. S obitelji je napustio grad tijekom Oluje...

Vrijeme:

Zagreb
sumaglica
4.4 ° C
4.9 °
3.1 °
92 %
0.5kmh
100 %
Pon
8 °
Uto
7 °
Sri
5 °
Čet
4 °
Pet
5 °

Tečajna lista:

HRK - Hrvatska kuna
EUR
7,5791
USD
7,1634
GBP
8,8381
CHF
7,6649
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: