10.4 C
Zagreb
Subota, 27 travnja, 2024

ORF objavio: Pao dogovor Hrvatska i još 12 zemalja se dogovoril, evo kada ćemo ih uvesti i kako će cijela stvar funkcionirati

Pročitajte još:

Austrija i još 12 zemalja EU dogovorili su sedam kriterija. Glavni je uvjet kako izbjeći diskriminaciju

Austrija i još dvanaest zemalja EU dogovorili su sedam kriterija za stvaranje covid-putovnice koja bi trebala olakšati turistička putovanja ovog ljeta, prenosi austrijska javna televizija ORF.

Cilj je uvesti covid-putovnicu brzo i što ujednačenije na europskoj razini, izjavila je austrijska ministrica turizma Elisabeth Köstinger (ÖVP) za APA-u. Tih sedam kriterija sada bi se proslijedilo Europskoj komisiji.

Covid putovnica prikazuje je li netko cijepljen, oporavljen ili testiran, a sve se očitava putem jedinstvenog QR koda.

Glavni je uvjet kako izbjeći diskriminaciju; covid-putovnica ne smije se iskoristiti za uvođenje obaveznog cijepljenja na mala vrata. Osim toga, i nakon što se postigne dogovor, svaka država zadržava pravo na vlastito odlučivanje o tome koga će pustiti preko granice. Nacionalna sloboda izbora mora biti očuvana, poručuju Austrijanci.

Podaci o zdravlju pojedinih građana ne bi se prosljeđivali u centraliziranu bazu podataka na razini EU-a nego bi se čuvali samo u državi članici. Osim za olakšavanje turističkog prometa, cilj je postizanje prekograničnih dogovora među susjednim zemljama, javlja ORF.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
8.6 ° C
9.4 °
3.6 °
87 %
1.5kmh
0 %
Sub
20 °
Ned
23 °
Pon
25 °
Uto
23 °
Sri
19 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: