6.2 C
Zagreb
Petak, 26 travnja, 2024

Otkriveni svi detalji monstruoznog zločina: Razrezao je vreću u škrinji i ugledao noge

Pročitajte još:

Sudski vještaci utvrdili su kako je tijelo Jasmine Dominić u škrinju položeno prije nastupanje mrtvačke ukočenosti i kako je ubojstvo i premještanje tijela obavila jedna osoba, a tada je u kući živjela samo Smiljana Srnec

Vrhovni sud u petak je potvrdio kaznu od 15 godina zatvora 46-godišnjoj Smiljani Srnec, osuđenoj za ubojstvo tri godine mlađe sestre Jasmine Dominić još prije gotovo 20 godina. Večernji je otkrio detalje odluke suda kojom je kazna za Srnec postala pravomoćna.

Kći Smiljane Srnec i kćerin izvanbračni suprug odlučili su maknuti škrinju zbog visokog računa za struju, što je suprotno onome što je govorila Smiljana koja je tvrdila da su odluku o uklanjanju zamrzivača donijele ona i njezina majka. Kći i njezin izvanbračni suprug otvorili su škrinju razrezavši gumu između poklopca i škrinje, nakon čega su ispod poklopca stavili daščicu i ostavili tako preko noći. Idući dan nastavili su s pražnjenjem škrinje. Kćerin nevjenčani suprug je razrezao crnu vreću i ugledao noge i žensko spolovilo, o čemu je obavijestio nevjenčanu suprugu, a ona je to javila majci. Ozljede žrtve grupirane su na jednoj manjoj površini pa vještaci zaključuju da takve ozljede nastaju u jednom događaju, s jednim sredstvom i u jednom relativno brzom slijedu, te da ih nanosi jedan počinitelj.

Jasmina je bila u ležećem položaju, najvjerojatnije je spavala. Vezano uz vrijeme počinjenje zločina, sud je povjerovao navodima nekoliko svjedoka koji su rekli da su Jasminu posljednji put vidjeli u ljeto 2008. godine. Sud nije povjerovao iskazu kćeri koja je rekla da je mamu i tetu Jasminu vidjela kako joj stavljaju poklone za Svetog Nikolu u prosincu 2000. Tada je imala samo četiri godine. U škrinji su pronađene i vrećice sa smrznutim voćem na kojima je navedena 2008. godina, a i sudski i medicinski vještak je naveo mogućnost da je tijelo nalazi bilo od ljeta 2000. Vrhovni sud ističe da sve upućuje na osnovani zaključak da je tijelo žrtve stavljeno u škrinju, na njega položena smrznuta hrana, a nakon toga je poklopac škrinje zalijepljen. Škrinja se prestala koristiti, iako je ostala uključena do veljače 2019., kad je tijelo pronađeno, dakle gotovo punih 19 godina.

“Sve to zajedno upućuje na to da je optuženica htjela ostvariti stanje da nitko ne može jednostavno, bilo to slučajno ili iz znatiželje, otvoriti škrinju, te da se je na taj način dodatno nastojala prikriti kazneno djelo”, navodi Vrhovni sud.

Vještačenjem je utvrđeno kako su od smrti do stavljanja tijela u škrinju mogla proći tri do četiri sata, jer je tijelo neprirodno presavinuto, što ukazuje da mrtvačka ukočenost nije nastupila prije stavljanja u škrinju. Time je utvrđeno da je Smiljana ubijena u kući. Tijelo je omotano crnim vrećama i navlakom pokrivača, a Vrhovni sud je odbacio tezu da Smiljana zbog svog zdravlja nije mogla sama staviti tijelo svoje sestre u škrinju.

Sud je utvrdio da je Smiljana Srnec jedina tijekom 2000. cijelo vrijeme boravila u kući. Otac je kao tesar radio na terenu, a majka je povremeno dolazila kući, jer je živjela i radila u Njemačkoj. Oca je brinulo što mu se Jasmina ne javlja, a majci je Smiljana, pak, ispričala da je ova otišla u inozemstvo i da stalno kontaktiraju. Osim toga, utvrđeno je da povremeno očevo pijanstvo nije dovoljan razlog da bi se zaključio kako je on ubio Jasminu, pogotovo stoga što je imao blizak odnos s njom.

Otegotna okolnost je to što je kazneno djelo počinila najvišim stupnjem krivnje, izravnom namjerom, a tijelo je cijelo vrijeme držala u škrinji u kući u kojoj je živjela, prikrivavši tako počinjeno djelo. Roditelje i rodbinu držala je 19 godina u zabludi o sudbine sestre, što kaznenom djelu, navodi Vrhovni sud, daje posebnu težinu i odiozan karakter.

– Osim toga, djelo je počinjeno u stanju pune ubrojivosti, što proizlazi iz provedenog psihijatrijskog vještačenja, dok se visok stupanj kriminalne količine u konkretnom slučaju također može promatrati kroz okolnost da su žrtvi nanesene smrtonosne ozljede glave u nekom odmarajućem položaju, što proizlazi iz provedenog sudskomedicinskog vještačenja, pri čemu skrivanje tijela žrtve u škrinji upućuje ina planiranje kaznenog djela – piše u odluci.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
blaga naoblaka
6.6 ° C
7.2 °
5.1 °
89 %
2.1kmh
20 %
Pet
16 °
Sub
19 °
Ned
23 °
Pon
26 °
Uto
17 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: