18.8 C
Zagreb
Srijeda, 31 svibnja, 2023

Ovako će izgledati ‘COVID-putovnica’ EU: Evo koje podatke će morati imati i što će se s njom moći

Pročitajte još:

Prijedlog je napisan u obliku europske uredbe, što znači da ga trebaju usvojiti Vijeće EU (države članice) i Europski parlament prije no što stupi na snagu.

Europska komisija usvojila je danas prijedlog koji definira kako bi trebao izgledati “digitalni zeleni certifikat” ili potvrda koja bi trebala olakšati putovanja u EU, a koja bi sadržavala podatke o tome da je neka osoba ili cijepljena protiv COVID-19 ili ima svježi negativni PCR test ili je preboljela COVID-19 i razvila antitijela.

Potvrda neće biti preduvijet za slobodno kretanje

Posjedovanje “digitalnog zelenog certifikata” ne bi trebao biti preduvjet za slobodno kretanje. Dakle, ljudi će moći putovati i bez potvrde. Međutim, putnici bez potvrde bit će podložni pravilima o samoizolaciji.

Poanta digitalne potvrde je da se potrebni podaci mogu lako očitati na svim graničnim prijelazima, u svim državama članicama, neovisno o jeziku i različitom izgledu nacionalnih formulara.

“Certifikati bi trebali sadržavati samo one osobne podatke koji su potrebni. S obzirom da osobni podaci uključuju i osjetljive medicinske podatke, treba osigurati visoku razinu zaštite podataka i očuvati princip minimizacije podataka”, piše u prijedlogu Komisije.

Prijedlog je napisan u obliku europske uredbe, što znači da ga trebaju usvojiti Vijeće EU i Europski parlament prije no što stupi na snagu. Kada stupi na snagu uredba će biti pravno obvezujuća za sve države članice EU.

Države će imati obvezu izdati cijepljenim građanima digitalni certifikat s podacima o imenu i prezimenu, vrsti primljenog cjepiva i podacima o tome tko je izdao certifikat. Sve države članice morat će automatski prihvaćati takav certifikat ako je riječ o cjepivima koje je odobrila Europska agencija za lijekove (EMA). Države će moći iznimno prihvaćati i putnike cijepljene neodobrenim cjepivom ukoliko to žele.

Kad je riječ o kretanju građana cijepljenih cjepivom koje nije odobrila EMA, tj. ruskim ili kineskim cjepivom, države će moći, ako to žele, iznimno (ne automatski) prihvaćati i takve cijepljene putnike kao ravnopravne putnicima koji su cijepljeni cjepivima odobrenima u cijelom EU.

- Reklama-

Najnovije vijesti:

Uhićen Austrijanac, snimao golu djecu na plaži u Rovinju

U policiji kažu da su u ponedjeljak oko 15.20 sati gosti jednog naturističkog kampa na području Rovinja primijetili muškarca...

Vrijeme:

Zagreb
blaga naoblaka
19.5 ° C
20.3 °
18.8 °
70 %
3.1kmh
20 %
Sri
21 °
Čet
25 °
Pet
26 °
Sub
19 °
Ned
23 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9156
GBP
1,1464
CHF
1,0255
CNY
0,1318
HUF
0,0027
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: