10.8 C
Zagreb
Četvrtak, 25 travnja, 2024

Ovako će izgledati ‘COVID-putovnica’ EU: Evo koje podatke će morati imati i što će se s njom moći

Pročitajte još:

Prijedlog je napisan u obliku europske uredbe, što znači da ga trebaju usvojiti Vijeće EU (države članice) i Europski parlament prije no što stupi na snagu.

Europska komisija usvojila je danas prijedlog koji definira kako bi trebao izgledati “digitalni zeleni certifikat” ili potvrda koja bi trebala olakšati putovanja u EU, a koja bi sadržavala podatke o tome da je neka osoba ili cijepljena protiv COVID-19 ili ima svježi negativni PCR test ili je preboljela COVID-19 i razvila antitijela.

Potvrda neće biti preduvijet za slobodno kretanje

Posjedovanje “digitalnog zelenog certifikata” ne bi trebao biti preduvjet za slobodno kretanje. Dakle, ljudi će moći putovati i bez potvrde. Međutim, putnici bez potvrde bit će podložni pravilima o samoizolaciji.

Poanta digitalne potvrde je da se potrebni podaci mogu lako očitati na svim graničnim prijelazima, u svim državama članicama, neovisno o jeziku i različitom izgledu nacionalnih formulara.

“Certifikati bi trebali sadržavati samo one osobne podatke koji su potrebni. S obzirom da osobni podaci uključuju i osjetljive medicinske podatke, treba osigurati visoku razinu zaštite podataka i očuvati princip minimizacije podataka”, piše u prijedlogu Komisije.

Prijedlog je napisan u obliku europske uredbe, što znači da ga trebaju usvojiti Vijeće EU i Europski parlament prije no što stupi na snagu. Kada stupi na snagu uredba će biti pravno obvezujuća za sve države članice EU.

Države će imati obvezu izdati cijepljenim građanima digitalni certifikat s podacima o imenu i prezimenu, vrsti primljenog cjepiva i podacima o tome tko je izdao certifikat. Sve države članice morat će automatski prihvaćati takav certifikat ako je riječ o cjepivima koje je odobrila Europska agencija za lijekove (EMA). Države će moći iznimno prihvaćati i putnike cijepljene neodobrenim cjepivom ukoliko to žele.

Kad je riječ o kretanju građana cijepljenih cjepivom koje nije odobrila EMA, tj. ruskim ili kineskim cjepivom, države će moći, ako to žele, iznimno (ne automatski) prihvaćati i takve cijepljene putnike kao ravnopravne putnicima koji su cijepljeni cjepivima odobrenima u cijelom EU.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
isprekidani oblaci
9.1 ° C
9.4 °
7.1 °
80 %
3.6kmh
75 %
Čet
11 °
Pet
17 °
Sub
19 °
Ned
23 °
Pon
25 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: