20.4 C
Zagreb
Petak, 29 ožujka, 2024

Pfizer planira cijepiti cijeli jedan grad sve starije od 12 godina: ‘Mi ovdje vjerujemo u znanost’

Pročitajte još:

U sklopu studije svi će sudionici biti praćeni godinu dana kako bi se utvrdilo koliko traje zaštita cjepivom protiv Covida-19 i od novih varijanti virusa

U Toledu, gradu s oko 150 tisuća stanovnika na jugozapadu Brazila, farmaceutski div Pfizer cijepit će sve tamošnje stanovnike starije od 12 godina svojim cjepivom protiv Covida-19 kako bi proveli studiju o njegovoj sigurnosti i učinkovitosti, piše New York Times.

Prema tvrdnjama gradskih dužnosnika, u Toledu je 98 posto stanovnika primilo barem jednu dozu cjepiva, a većina je primila Pfizerovo cjepivo.

Farmaceutski div objavio je da će s lokalnim zdravstvenim djelatnicima, bolnicom, sveučilištem i uz podršku brazilskog nacionalnog programa cijepljenja provesti studiju nadzora prijenosa koronavirusa u “stvarnom scenariju” nakon što svo stanovništvo Toleda primi cjepivo Pfizer-BioNTech.

Stanovnike će se u sklopu studije pratiti godinu dana kako bi se otkrilo koliko traje zaštita od korone i ostalih varijanti ovog virusa nakon cijepljenja Pfizerovim cjepivom.

“Vjerujemo u znanost i žalimo zbog gotovo 600.000 smrtnih slučajeva od Covida-19 u Brazilu”, kazao je gradonačelnik Toleda Beto Lunitti, prenosi New York Times.

Pfzerova studija slijedi nakon eksperimentalnog cijepljenja svih odraslih osoba u brazilskom gradu Serrani kineskim cjepivom Sinovac. To cijepljenje u Serrani, gradu s oko 45 tisuća stanovnika, bilo je prvo takvo masovno ispitivanje u kojemu je cijeli jedan grad cijepljen protiv Covida-19. Eksperiment u Serrani proveden je tijekom tri mjeseca prošle zime i proljeća, pokazao se ogromnim uspjehom jer je nakon toga zabilježen strmi pad novih slučajeva zaraze, hospitalizacija i smrti dok je ostatak zemlje bio pod najtežim udarom pandemije.

Brazil je s oko 600 tisuća smrtnih slučajeva drugi u svijetu, omdah iza SAD-a gdje je zabilježeno više od 710.000 smrtnih slučajeva povezanih s koronavirusom. Brazilski predsjednik Jair Bolsonaro bio je vrlo sumnjičav spram važnosti cjepiva i mnogi su Brazilci prosvjedovali zbog toga što je vlada sporo nabavljala cjepiva i provodila kampanju cijepljenja.

- Reklama-

Najnovije vijesti:

Povijesna odluka za Dinamo: Zajec je predsjednik Dinama! Skender dopredsjednik, izabran IO

Velimir Zajec novi je predsjednik Dinama! Na Skupštini je prisustvovalo 52. člana, osam iz liste 35 nije se pojavilo. Za...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
20.4 ° C
21.1 °
18.2 °
51 %
6.2kmh
0 %
Pet
21 °
Sub
23 °
Ned
19 °
Pon
21 °
Uto
14 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9141
GBP
1,1741
CHF
1,0426
CNY
0,1272
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: