6.9 C
Zagreb
Srijeda, 24 travnja, 2024

Plenković: Nećemo dopustiti da dođe do pada standarda zbog cijene energenata

Pročitajte još:

Predsjednik Vlade Andrej Plenković izjavio je u subotu da sad kad je osiguran novac za gospodarski oporavak nakon koronakrize, Vlada neće dopustiti da dođe do pada standarda građana zbog cijene energenata, a ako one budu i dalje eskalirale, na raspolaganju su im i dodatni alati za kalibriranje njihovih cijena.

“Predstavljaju se nacrti strateških dokumenata, pokrenuli smo pregovore s Europskom komisijom”, rekla je Marija Vučković i objasnila koji su sve projekti predstavljeni.

Komentirajući rast cijene goriva i utjecaj na industriju rekla je: “I poljoprivrednicima i ribarima se sufinancira trošak goriva. Sektor stočarstva je najpogođeniji.”

Premijer je čestitao ministrici na organizaciji događanja. “Svaki pogrešan korak u pogledu klimatskih promjena utjecat će na poljoprivredenu proizvodnju i zato o tome treba voditi računa”, rekao je.

“Svi moji razgovori s kolegama unutar EU i u susjedstvu se svode na ‘što vi radite s plinom, što sa strujom, koje mjere poduzimate kako bi olakšali vašim sugrađanima, kućanstvima i gospodarstvu pritisak koji se događa zbog globalnog rasta cijene energenata’”, rekao je premijer obrativši se novinarima.

Ponovio je da je glede plina i struje situacija u Hrvatskoj stabilna, ocijenivši “čak u puno boljoj poziciji nego mnogi drugi”.

U pogledu cijene naftnih derivata, podsjetio je da je od 2014. Hrvatska u situaciji da joj tržište u potpunosti određuje cijene goriva.

Istaknuo je da Vlada do sada niti jednom nije posegnula za člankom 9. stavak 2 Zakona o naftnim derivatima, odnosno za donošenjem uredbe o ograničavanju cijena. Taj članak, naime, govori da Vlada iznimno može radi zaštite potrošača i drugih opravdanih razloga uredbom propisati najvišu razinu maloprodajnih cijena naftnih derivata za neprekinuto razdoblje od najduže 90 dana.

No, Vlada je u četvrtak donijela Uredbu o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata, kojom se maksimalne maloprodajne cijene s porezom na dodanu vrijednost određuju za motorne benzine Eurosuper BS 95, Eurosuper BS 98 i Eurosuper BS 100 u visini od 11,10 kuna po litri. Za Eurodizel BS se određuje maksimalna cijena od 11 kuna po litri. Te cijene vrijede 30 dana od stupanja uredbe na snagu.

“Procijenili smo kao Vlada ako smo prebrodili najveću zdravstvenu i financijsku krizu u proteklih 600 dana bez vala otpuštanja, stečajeva itd., nećemo dopustiti dođe do pada standarda građana zbog cijene energenata. Prvo se osjeća cijena goriva i dizela, reagirali smo munjevito, mislim da smo zatekli sve koliko smo brzo donijeli odluku. Ako se stvar bude smirivala, imamo mjere za ići nazad, ako ne, imamo dodatne alate za kalibriranje cijena”, kazao je.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
slaba kiša
6.6 ° C
7.2 °
4.9 °
92 %
2.1kmh
100 %
Uto
7 °
Sri
7 °
Čet
13 °
Pet
17 °
Sub
19 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: