2.7 C
Zagreb
Srijeda, 17 travnja, 2024

Plenković: SAD bi kroz nekoliko dana trebao ukinuti vize za hrvatske državljane

Pročitajte još:

Vize za SAD trebale bi biti ukinute najkasnije do 30. rujna. Premijer Plenković je rekao da je konačno i ta prepreka, koja je usporila i trgovinske i investicijske tijekove sa SAD-om, uskoro iza nas

Andrej Plenković, u današnjem obraćanju gospodarstvenicima u Koprivnici, rekao je da bi kroz nekoliko dana SAD trebao ukinuti vize za Hrvatsku.

– Mi smo pred ukidanjem viza SAD-a za hrvatske državljane. To bi se trebalo dogoditi kroz sljedećih nekoliko dana. Na tome smo dugo radili. Mislim da je konačno i ta prepreka, koja je usporila i trgovinske i investicijske tijekove sa SAD-om, uskoro iza nas – rekao je premijer Plenković

Podsjetimo, MUP je prošli tjedan objavio kako odluka o ulasku Hrvatske u američki Program izuzeća od viza trebala bi biti donesena do kraja američke fiskalne godine, odnosno do 30. rujna, a hrvatski bi građani bez viza u SAD mogli putovati već do kraja ove godine.

Tijekom ljeta iz SAD-a su dolazili signali da bi to trebalo biti tako.

Početkom kolovoza američki državni tajnik Anthony Blinken nominirao je Hrvatsku za ukidanje viza.

“Danas sam nominirao Hrvatsku da se pridruži Programu za ukidanje viza. Ovaj korak prema bezviznom režimu znak je ogromnoga napretka Hrvatske u ispunjavanju strogih standarda za zemlje sudionice. Nadamo se još jačem odnosu SAD-a i Hrvatske”, napisao je Blinken na Twitteru drugog dana kolovoza.

Hrvatska na izuzeću od viznog režima radi od 2007. godine. I dok se ukidanje viza često povezivalo sa stopom odbijenica, paralelno je tekla – i teče – intenzivna komunikacija i rad na zadovoljavanju strogih sigurnosnih kriterija.

MUP zadnjih nekoliko godina intenzivno surađuje s američkim Ministarstvom domovinske sigurnosti na jačanju sigurnosnih kapaciteta, kao što su sigurnost granice, migracije i međunarodna zaštita, prikupljanje i analiza podataka o prekograničnim putnicima i putnicima u zračnom prometu, zatim na borbi protiv terorizma te razmjeni podataka o stranim terorističkim borcima i razmjeni informacija.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
slaba kiša
2.7 ° C
3.3 °
1.8 °
93 %
3.1kmh
100 %
Uto
3 °
Sri
11 °
Čet
13 °
Pet
14 °
Sub
13 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: