15.2 C
Zagreb
Srijeda, 8 svibnja, 2024

Podnesen prvi odštetni zahtjev za smrt od korone u bolnici: Hrvatica umrla s koronom, obitelj traži 632.000 kn odštete

Pročitajte još:

Traže novac jer je žena, tvrdi se, u bolnicu ušla nezaražena. Bolnica se brani kako je poduzela sve da do zaraze ne dođe

U Hrvatskoj je podnesen prvi zahtjev za odštetu, točnije nagodbu s bolnicom zbog smrti 84-godišnjakinje od covida-19 za koju obitelj iz jednog malog mjesta s istoka Hrvatske smatra da se zarazila u toj zdravstvenoj ustanovi. Tražili su odštetu od 632.000 kuna i plaćene odvjetničke troškove.

Bolnica je odbila nagodbu jer nema dokaza da se žena zarazila u bolnici, a mi smo poduzeli sve mjere zaštite od korone koje su u tom trenutku bile moguće”, kazao je ravnatelj KBC-a Zagreb prof. dr. Ante Ćorušić.

Za sada nema informacija hoće li obitelj podignuti sudsku tužbu, piše Jutarnji list.

Slučaj iz KBC-a Zagreb nema utemeljenja u “gruboj nepažnji ili namjeri zaražavanja” ako se ono i dogodilo u bolnici, a radilo se o pacijentici koja je u bolnicu došla zbog ozljede rebara uslijed pada. Prilikom dolaska u bolnicu bila je negativna, a nekoliko dana poslije test je bio pozitivan pa je premještena u KB Dubrava.

“Vrlo je važno kod odluke ima li pacijent pravo na odštetu ili ne, utvrditi je li za zaštitu od zaraze poduzeto sve ono što je temeljeno na smjernicama struke”, objasnila je odvjetnica Ana Gruber.

Tijekom prošle godine u zdravstvenim ustanovama su postojale smjernice koje omogućavaju određenu razinu zaštite od infekcije, kako zdravstvenih djelatnika, tako i pacijenata, no i uz njih je postojala mogućnost prijenosa. Postoji mogućnost da ovaj prvi odštetni zahtjev neće biti i posljednji.

Upravo zbog toga je cijepljenje zdravstvenih djelatnika obvezno u nekim zemljama EU-a poput Italije, Francuske, Grčke i Mađarske.

U Hrvatskoj je situacija s cijepljenjem zdravstvenih djelatnika još uvijek loša – iako se cijepilo više od 80 posto liječnika, medicinske sestre i tehničari tek su na 50 posto cijepljenih.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
raštrkani oblaci
15.2 ° C
15.5 °
14.1 °
91 %
0.5kmh
40 %
Sri
19 °
Čet
19 °
Pet
22 °
Sub
23 °
Ned
15 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9303
GBP
1,1631
CHF
1,0237
CNY
0,1289
HUF
0,0026
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: