7.3 C
Zagreb
Srijeda, 24 travnja, 2024

Porota odlučila: Policajac Derek Chauvin kriv je za ubojstvo Georgea Floyda

Pročitajte još:

Derek Chauvin, bivši policajac iz Minneapolisa optužen za ubojstvo 46-godišnjeg crnca Georgea Floyda prošle godine, proglašen je krivim. Porota je odlučila da je Chauvin kriv po sve tri točke optužnice.

Porota je odlučila da je Derek Chauvin kriv po sve tri točke optužnice. Odveden je u zatvor gdje će čekati presudu

Porota je odluku donijela nakon razmatranja tri tjedna svjedočenja 45 svjedoka, uključujući slučajne prolaznike, policijske službenike i medicinske stručnjake. Vijećanje porote započelo je u ponedjeljak i trajalo je nešto više od 10 sati.

Dvanaest porotnika proglasilo ga je krivim prema tri točke optužnice. Maksimalna kazna za prvu točku ne može biti veća od 40 godina zatvora, za drugu ne veća od 25 godina, a maksimalna kazna za treću točke optužnice je 10 godina i/ili 20 tisuća američkih dolara.

Izvan zgrade suda gomila od nekoliko stotina ljudi je kličući dočekala vijest o presudi.

Tužiteljstvo je zatražilo ukidanje jamčevine, a Derek Chauvin je u lisicama odveden iz sudnice.

Presuda bi mogla, prema riječima suca Petera Cahilla, biti izrečena za osam tjedana.

Diljem Minnesote raspoređeno je više od 3000 pripadnika Nacionalne garde i najmanje 1100 policajaca u sklopu tzv. Operacije “Sigurnosna mreža”. I dok jedni dužnosnici ističu da je masovna demonstracija sile potrebna kako bi se spriječilo ponovno eruptiranje nasilja kao prošlog ljeta koje je grad stajalo 350 milijuna dolara, drugi smatraju da previše agresivan odgovor policije prema prosvjednicima rezultira dodatnim nasiljem.

Mnogima su, naime, još uvijek pred očima slike od prošlog tjedna u Brooklyn Centeru gdje su ulice izgledale kao ratna zona nakon što je policajka upucala Afroamerikanca Dauntea Wrighta. Krajem prošlog tjedna Gradsko vijeće Minneapolisa izglasalo je rezoluciju kojom se poziva policiju da prestane upotrebljavati suzavac, gumene metke i manje smrtonosno oružje za rastjerivanje prosvjednika.

Međutim, s obzirom na to da je policijska uprava u nadležnosti gradonačelnika, rezolucija je tek popis lijepih želja. Predsjednik Joe Biden poručio je da također pomno prati kako se odvija situacija u Minnesoti. Glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki prije nekoliko je dana rekla da “su u kontaktu s gradonačelnicima, guvernerima i lokalnim vlastima”.

Proglašenje krivim za prvu, najozbiljniju optužnicu, bivšem policajcu moglo bi naposljetku donijeti maksimalnu zatvorsku kaznu u trajanju od 40 godina, a za druge dvije još 25 godina, odnosno još 10 godina. No s obzirom na to da Chauvin nije prije osuđivan, stručnjaci očekuju da će zatvorska kazna biti niža, najvjerojatnije po 12 i pol godina za optužbe za ubojstvo te 4 godine za ubojstvo iz nehata.

Tri zločina
Sudac je porotnicima prije nego što su se povukli na vijećanje objasnio sve elemente koji trebaju biti dokazani kako bi se Chauvin osudio te im je napomenuo da niti jedna od optužbi ne zahtijeva da se dokaže da je Chauvin imao “namjeru” ubiti Floyda, ali je potrebno dokazati da je njegovo ponašanje bilo “značajan uzročno-posljedični čimbenik” u Floydovoj smrti.

Prije nego što se porota od 12 članova povukla, saslušane su završne riječi odvjetničkih timova. Tužitelj Jerry Blackwell rekao je porotnicima kako su čuli 45 svjedoka, ali vjeruje da postoji i 46. svjedok “koji se zove zdravi razum”.

Tužiteljstvo se u svom izlaganju fokusiralo na snimku snimljenu kamerom na tijelu policajca kako bi pokušali dokazati da je Chauvin bio svjestan publike koja ga gleda dok je koljeno držao na Floydovu vratu, ali je nastavio raditi ono što je naumio kako bi dokazao svoj autoritet, zadovoljio svoj ego i ponos.

Chauvin je držao koljeno na Floydovu vratu devet minuta i 29 sekundi. Koljenom je pritiskao vrat još tri minute i 27 sekundi nakon što je Floyd izdahnuo. Nakon što je Chauvinu kolega policajac rekao da Floyd nema pulsa, koljeno je ostalo na vratu još dvije minute i 44 sekundi.

Umro od gušenja
George Floyd je 27 puta rekao da ne može disati i preklinjao policajca da ga ne ubije. Tužiteljstvo tvrdi da je uzrok smrti gušenje zbog klečanja na vratu.

S druge strane, obrana tvrdi da je Floydova smrt uzrokovana kombinacijom zdravstvenih problema i narkotika. Branitelj Eric Nelson više je puta istaknuo da je njegov klijent proveo 19 godina radeći kao policajac, da je postupao onako kako je naučio tijekom izobrazbe i da se ponašao kao svaki “razuman policajac”. Nelson je također istaknuo kako je mrtvozornik koji je izveo obdukciju, dr. Andrew Baker, tijekom svjedočenja rekao da nije vidio nikakve fizičke znakove gušenja, što je u suprotnosti s drugim svjedocima vještaka tužiteljstva koji su u svojim procjenama rekli da je Floyd umro od gušenja.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
isprekidani oblaci
8 ° C
8.3 °
6.5 °
86 %
3.1kmh
75 %
Sri
9 °
Čet
13 °
Pet
17 °
Sub
19 °
Ned
23 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: