6.2 C
Zagreb
Četvrtak, 25 travnja, 2024

Potvrdili presudu ratnom zločincu! Ratko Mladić osuđen na doživotni zatvor

Pročitajte još:

Ratku Mladiću je odbijena žalba da nije imao pravedno suđenje te mu je potvrđena doživotna kazna zatvora

Danas je konačna presuda krvniku i ratnom zločincu Ratku Mladiću.

Ratku Mladiću potvrđena je kazna doživotnog zatvora. Žalbeno vijeće Mehanizma za međunarodne kaznene sudove (MICT) izriče u Den Haagu potvrdilo je prvostupanjsku presudu ratnom zapovjedniku vojske bosanskih Srba.

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) izrekao je u studenome 2017. godine Mladiću kaznu doživotnog zatvora pošto ga je proglasio krivim za najteže ratne zločine tijekom rata u BiH, uključujući i genocid u Srebrenici. Na tu su se presudu žalili tužiteljstvo i obrana.

Mladić će ostati u pritvoru dok se ne odluči u kojoj će državi služiti kaznu.

Žalbeno je vijeće odbilo Mladićevu žalbu na presudu iz 2017. godine. Sutkinja je kazala da je zaključeno da je UZP postojao kada je riječ o napadima na Sarajevo. Žalbeno vijeće je, uz jedno suprotno mišljenje, ustanovilo da raspravno vijeće ni ovdje nije pogriješilo, pa je ta žalba odbačena.

“Žalbeno vijeće smatra neuvjerljivim Mladićevu tvrdnju da je on želio preseliti muslimane iz humanitarnih razloga. Premještanje je bilo protuzakonito i prisilno. I ovdje je sutkinja Nyambe imala suprotno mišljenje”, rekla je sutkinja i zaključila da ni u ovom slučaju Mladiću žalbi nije dokazao da je raspravno vijeće pogriješilo.

Odbijena je i Mladićevu tvrdnja da u obzir nisu uzeti dokazi da nije bio u Srebrenici, kao i druge dokaze koji pokacuju da nije odgovoran za Srebrenicu.

“Njegova žalba pokazuje neslaganje, ali ne i greške raspravnog vijeća”, govori sutkinja. Odbijene su i druge podtočke Mladićeve žalbe vezane uz Srebrenicu.

“Bosanski krvnik”, kako su Mladića prozvali inozemni mediji, bio je na čelu glavnog stožera vojske bosanskih Srba od njezina utemeljenja 12. svibnja 1992. pa do 8. studenog 1996. godine.

Nakon što je smijenjen s te dužnosti pod pritiskom međunarodne zajednice, skrivao se u vojnim objektima u BiH a potom u Srbiji gdje je godinama uživao zaštitu dok su na vlasti bili Slobodan Milošević i Vojislav Koštunica.

Uhićen je tek u svibnju 2011. godine u selu Lazarevo kod Zrenjanina gdje se skrivao u kući jednog rođaka. Odmah nakon toga je prebačen u pritvor Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u Den Haagu gdje je i dočekao pravomoćnu presudu.

Za dovršetak suđenja trebalo je punih 530 dana, 592 svjedočenja te iznošenje gotovo 10 tisuća dokaznih predmeta. Niti jednog trenutka tijekom suđenja Mladić nije pokazao kajanje zbog počinjenih zločina a suce je opetovano vrijeđao i optuživao za pristranost.

Ratko Mladić bio je pripadnik JNA i obavljao je različite poslove širom bivše Jugoslavije. Skupština bosanskih Srba imenovala je za zapovjednika Glavnog štaba vojnika Republike Srpske, pročitala je sutkinja i navela kronologiju njegovog sudskog postupka. Sutkinja se nakon toga osvrnula i na Mladićevu žalbu. Redom odbija sve točke njegove žalbe.

Ratko Mladić znatno je doprinio udruženom zajedničkom poduhvatu, pročitala je sutkinja. Uz izdvojeno mišljenje sutkinje Matimbe Nyambe Mladiću je potvrđen Udruženi zločinački pothvat u Sarajevu. Također, Mladiću je potvrđen i UZP u Srebrenici koji je obuhvaćao progon i nehumana djela prisilnog premještenja, uz izdvojeno mišljenje iste sutkinje.

Sutkinja Nyambe bila je članicom prvostupanjskog vijeća koje je sudilo Tolimiru i tada je u izdvojenom mišljenju ustvrdila kako praktično nema niti jednog dokaza koji bi podupro optužnicu protiv njega, a da su svjedoci koju su ga teretili bili pristrani.

“Bio bi veliki presedan i velika ljaga kada bi sudsko vijeće odlučilo osloboditi Mladića”, kazao je Tahirović za televiziju N1 dodajući kako se i on nada da će u konačnici presuda sadržavati i kaznu za zločine genocida iz 1992. godine. Oslobađajućoj se presudi ipak nadaju u Mladićevoj obitelji.

“Ukoliko se uzmu u obzir dokazi, Ratko Mladić će 8. lipnja biti oslobođen, a ako MICT potvrdi prvostupanjsku presudu bit će to dokaz da njihov rad nema veze sa međunarodnim pravom i pravdom”, kazao je Mladićev sin Darko za srbijanske medije.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
magla
6.9 ° C
7.7 °
5.8 °
93 %
0.5kmh
75 %
Čet
13 °
Pet
17 °
Sub
20 °
Ned
23 °
Pon
24 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: