5.9 C
Zagreb
Četvrtak, 18 travnja, 2024

Predsjednici zagrebačkih četvrti: ‘Šefu Skupštine plaća kao u Saboru, a mi nek’ se slikamo’

Pročitajte još:

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević u utorak je na konferenciji za medije otkrio da je Odbor za izbor i imenovanje izglasao da se vijećnicima četvrti i mjesnih odbora smanji naknada za 40 posto, čime bi se uštedjelo 16,5 milijuna kuna.

“To je apsurd. Predsjednik Skupštine može imati plaću kao saborski zastupnik, a mi nek’ se slikamo. Ja sam samo u proteklih sedam dana imao 20 koordinacijskih sastanaka, što s MUP-om zbog prometnih gužvi, što s mjesnim odborima, gradonačelnikom, komunalnim redarima, Čistoćom… I još utorkom primam građane. Cijeli dan šljakamo, a sad bismo imali i smanjene naknade”, reakcija je Krešimira Kompesaka, nezavisnog predsjednika Vijeća četvrti Podsljeme za Večernji list, na jučerašnju vijest o nastavku rezanja koje je započela nova vlast.

Kako je kazao gradonačelnik Tomislav Tomašević, Odbor za izbor i imenovanje izglasao je da se vijećnicima četvrti i mjesnih odbora smanji naknada za 40 posto, čime bi se uštedjelo 16,5 milijuna kuna. Četvrti, podsjetimo, ima 17, mjesnih odbora 218, a u njihovim je vijećima 1650 ljudi za čije se naknade godišnje izdvaja oko 40 milijuna kuna. Naknade su pak od 750 kuna za vijećnika u mjesnome odboru do 1700 u četvrti, a predsjednici mjesečno dobivaju oko 2500, odnosno 5000 kuna.

“Smatram kako ni sad nisam dovoljno plaćen. U djelokrugu imam 46 mjesnih odbora, možete misliti onda koliko je to posla. Svaki dan odradim puno radno vrijeme. Možemo mi raditi i volonterski ako je potrebno, ali ovdje govorimo o predsjednicima četvrti koji imaju velik posao. Sad mi je naknada oko 5000 kuna neto, a sa smanjenjem imat ću manje od 3000, i to za posao gdje sam maksimalno angažiran”, govori za Večernji Stjepan Kezerić, predsjednik Vijeća GČ Sesvete iz redova stranke BM365.

Neki nemaju ništa protiv
No, njegovi stranački kolege, pa i neki članovi HDZ-a, poput Stanka Gačića iz Maksimira, nemaju ništa protiv rezanja naknada i stezanja remena.

“Mislim da je posao predsjednika Vijeća četvrti prevelik da bi se rezala naknada, ali ako je ovo potez u duhu uštede i u solidarnosti s ostatkom zemlje, onda ću se složiti da kolektivno stegnemo remene”, govori Jadranko Baturić (BM365) iz četvrti Novi Zagreb – zapad, s kojim se slaže i njegov stranački kolega Dejan Kljajić iz Podsused – Vrapča.

To je samo dio mjera ušteda koje je Tomašević najavio u kontekstu skorašnjeg rebalansa proračuna. “Dali smo uputu svim gradskim uredima da predlože svoje načine uštede, ali nismo bili zadovoljni prijedlozima pa smo išli u novu analizu. Više će se znati idući tjedan, a rebalans će, po planu, biti pripremljen u rujnu”, poručio je gradonačelnik.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
4 ° C
6.5 °
3.1 °
100 %
1kmh
0 %
Čet
12 °
Pet
14 °
Sub
11 °
Ned
10 °
Pon
9 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: