20.4 C
Zagreb
Petak, 29 ožujka, 2024

Preminuo Miroslav Lazanski, srpski veleposlanik u Moskvi, novinar i publicist koji je huškao JNA na Hrvatsku

Pročitajte još:

Miroslav Lazanski, veleposlanik Srbije u Rusiji, preminuo je u 71. godini, javljaju mediji iz Srbije.

Preminuo je u svom domu u Beogradu od posljedica srčanog udara. Početkom rata iz Zagreba je otišao u Beograd i pretvorio s u najglasnijeg zagovornika velikosrpske agresije na Hrvatsku

Lazanski je rođen 18. rujna 1950. u Karlovcu, gdje je završio osnovnu školu, a u Zagrebu je diplomirao na Pravnom fakultetu.

Pisao je za zagrebačke listove Polet, Vjesnik, Danas i Start, a uoči Domovinskog rata otišao je u Beograd i pisao za Politiku. Zagovarao je tada vojni puč i huškao tadašnjeg zapovjednika JNA Veljka Kadijevića da napadne Hrvatsku.

Surađivao je i u listovima Politika ekspres, NIN i Večernje novosti, nastavio pisati za zagrebački Start te je radio kao suradnik listova Katimerini, Diamond weekly i Securitarian.

Objavio je sedam knjiga i autor je desetak televizijskih serijala.

Izvještavao je iz ratova u Afganistanu, Bejrutu, Čečeniji, Libanonu, iz iračko-iranskog sukoba, tijekom operacije Pustinjska oluja, za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini, Sloveniji, Kosovu…

Hrvatskoj je javnosti poznat iz predratnog razdoblja i to u prilično negativnom kontekstu. Lazanski je predlagao zapovjedniku JNA Veljku Kadijeviću vojni puč, smatrajući da “I to bi bilo bolje od ovog krvavog raspada”. Njegova su gostovanja na televiziji mnogi okarakterizirali kao huškačka i arogantna. U Vučićevoj eri bio je zadužen za zidanje mitova o grandioznosti srpske vojske i za relativiziranje Miloševićevih zločina.

Na srpskim izborima 2016, našao se u grupi nestranačkih ličnosti na listi koju predvodi Aleksandar Vučić. Lazanski je 2019. imenovan za veleposlanika u Moskvi.

- Reklama-

Najnovije vijesti:

Povijesna odluka za Dinamo: Zajec je predsjednik Dinama! Skender dopredsjednik, izabran IO

Velimir Zajec novi je predsjednik Dinama! Na Skupštini je prisustvovalo 52. člana, osam iz liste 35 nije se pojavilo. Za...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
18.9 ° C
19.9 °
14.1 °
57 %
4.1kmh
0 %
Pet
21 °
Sub
23 °
Ned
20 °
Pon
21 °
Uto
17 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9141
GBP
1,1741
CHF
1,0426
CNY
0,1272
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: