8.4 C
Zagreb
Srijeda, 24 travnja, 2024

Prijevara u Varaždinu: Hrvatica je uplatila 15.000 € ‘američkom vojniku’ u Siriji koji je voli. Nit je vojnik nit je voli

Pročitajte još:

Hrvatica je podnijela kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja

Jedna je 58-godišnja Hrvatica podnijela kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja koje je uplatila iznos od oko 15.000 eura te mu kupila i poslala dva mobitela u vrijednosti oko 2.500 eura.

Portal 24sata piše da je žena policajcima objasnila da je početkom 2021. godine upoznala muškarca preko društvene mreže. On joj se predstavio kao američki vojnik na misiji u Siriji. Muškarac ju je uvjerio da želi doći u Hrvatsku te s njom biti u ljubavnoj vezi, no da mu prvo mora uplatiti novac ne bi li joj poslao pakete pomoći. Lažni vojnik joj je obećao da će novac vratiti.

Žena mu je povjerovala i u nekoliko navrata uplatila novac. Ukupno je to bilo oko 15 tisuća eura. Muškarac ju je potom tražio i mobitele. I to mu je sredila. Kupila je čak dva i poslala mu ih je. Vrijednost mobitela je oko 2500 eura.

No kako je vrijeme prolazilo, od tajanstvenog američkog vojnika ni traga ni glasa. Niti je došao u Hrvatsku niti je poslao pakete niti je vratio novac. Žena je potom shvatila da je vjerojatno žrtva prevare i otišla je na policiju koja traži počinitelja.

Policija: Ne nasjedajte!

Internet je postao vrlo privlačan za kibernetičke kriminalce. Napadači se koriste vrlo profinjenim trikovima i obećanjima kako bi od vas izvukli novac ili vrijedne financijske informacije. Prijevare u kojima glavnu ulogu igraju davno preminuli rođak ili nigerijski princ nisu više jedini trikovi zanata. Taktike koje koriste kibernetički kriminalci postaju sve inovativnije i teže za otkriti.  Od pretvaranja da su voditelj vaše organizacije do toga da su zainteresirani za romantičnu vezu, online prevaranti današnjice učinit će sve što je potrebno da dobiju što žele – vaš novac i/ili bankovne podatke. Ne nasjedajte i ne uplaćujte novac nepoznatim osobama preko interneta niti im nemojte davati osobne podatke, kao ni podatke s bankovnih kartica.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
blaga naoblaka
8.7 ° C
9.4 °
7.6 °
82 %
1.5kmh
20 %
Sri
8 °
Čet
13 °
Pet
18 °
Sub
19 °
Ned
24 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: