5.7 C
Zagreb
Petak, 19 travnja, 2024

Procesija Za križen na Hvaru ipak se održava, doznajemo zašto je došlo do zabune

Pročitajte još:

Iako se medijima proširila vijest kako se tradicionalna procesija “Za križen” ove godine neće održati na Hvaru, pokazalo se kako je riječ o netočnoj informaciji.

Zabunu je unijela objava na internetskim stranicama otok-hvar.hr, no nije riječ o službenoj stranici otoka Hvara, a sporna je objava naknadno izmijenjena.

Procesija se održava.

“Za sada, Procesija “Za križen” se održava sukladno aktualnim epidemiološkim mjerama. Izmjene o održavanju same Procesije su moguće, te očekujemo odgovor Stožera Civilne zaštite o možebitnim promjenama o broju sudionika, pridržavanju mjera i načinu održavanja. U Procesiji je za sada dozvoljeno 50 sudionika i to samo osobe koje odabere Križonoša. Molimo Vas, poštujete odluke Civilnog stožera i pridržavajte se epidemioloških mjera”, stoji na stranici TZ Jelsa

Riječ je o tradicionalnoj procesiji pred Uskrs koja je uvrštena na UNESCO-ovu listu nematerijalne kulturne baštine.

Podsjetimo, riječ je o procesiji zbog kojeg je prošle godine usred lockdowna izbio skandal. Tada je cijela zemlja bila zatvorena, ali procesija je održana. To je izazvalo negodovanje brojnih ljudi u prvom lockdownu jer su tada već bili tjednima zatvoreni u domovima, a Stožer je izdao dopuštenje za procesiju. Jedan od argumenata zašto je procesija dozvoljena bio je taj da je riječ o dugogodišnjoj tradiciji koja se održala i za vrijeme Drugog svjetskog rata. Nakon procesije Krunislav Capak je kazao da su se poštovale sve mjere, iako su snimke sugerirale drugačije.

Procesija Za križen, odnosno dozvola Stožera za njenim održavanjem prošle godine, bila je jedna od prvih odluka Stožera koja je izazvala žestoke kritike javnosti. Kasnije ih je bilo još puno.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
6.5 ° C
8.3 °
3.6 °
83 %
1kmh
0 %
Pet
14 °
Sub
9 °
Ned
10 °
Pon
8 °
Uto
6 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: