16.2 C
Zagreb
Subota, 20 travnja, 2024

Prošla četiri mjeseca od razornog potresa na Baniji: ‘Nitko nas više ni ne obilazi…’

Pročitajte još:

Točno četiri mjeseca prošla su od razornog potresa u Sisačko-moslavačkoj županiji, a obnova još nije počela. Dobre vijesti stigle su za one sa zelenim naljepnicama – idući tjedan bi se trebalo krenuti s prvim radovima. One koji imaju žute i crvene naljepnice, od lipnja će obilaziti projektanti.

“Prošla su četiri mjeseca i nitko nas više ne obilazi, nitko ne pita za nas…”, govori Katica za N1.

Stižu im prvi računi
Najviše ih zanima koliko će još nad glavom imati privremeno, umjesto trajnog rješenja. I dok čekaju bar odgovore na pitanja, stižu prvi računi. Država je najavila da se komunalije neće naplaćivati do 30. travnja, što istječe sutra. Katici iz sela Sibić stigao je račun za struju za travanj. Kaže da će platiti kako im ne bi stigla ovrha.

Gotovo identična situacija je i u Srednjim Mokricama. Iako mještanka na svojoj kući ima crvenu naljepnicu i dalje kuću mora koristiti jer tu kuha i pere veš jer im je “kampica premala” i u njoj to ne mogu. Na kontejner su čekali dva mjeseca, a do danas nisu dočekali da im ga spoje na vodu i struju, što su na koncu sami učinili. “Gdje god dođete nešto pitati, nitko ti ne zna reći, neće pomoći… Kako onda?”, pita se mještanka Srednjih Mokrica.

Za obnovom objekata pod žutom i crvenom naljepnicom je ukupno 7200 zahtjeva, a prije nego se krene s obnovom, potreban je detaljan elaborat kojeg će platiti država. No, s izradom elaborata neće se krenuti prije 1. lipnja. Iz Središnjeg državnog ureda govore da će jedinice lokalne samouprave odrediti koja crvena ili žuta kuća ima prednost nad nekom drugom, te ističu da je optimalan rok da se sve završi četiri godine.

Kuće koje su obilježene crvenom naljepnicom i čiji popravak nije moguć srušit će se na trošak države i zamijeniti tipskim kućama, koje, usput rečeno, nisu do kraja usklađene. No, obnova kuća obilježenih zelenom naljepnicom kreće u ponedjeljak, a takvih zahtjeva ima 5200. Plan je da radovi budu gotovi do 1. studenog ove godine.

Mnogi državu ne mogu dočekati, u obnovu bi sami – ali nemaju s čim: “Ja nisam dobio jednu dasku, sve su razdijelili, popalili, materijal je išao onima koji imaju. Znam ih puno koji su dobili, to su dobivali ljudi koji imaju novaca, a ne mi sirotinja”, govori Stjepan.

Svom komadiću nekretnine nadaju se i u kontejnerskom naselju u Petrinji. Takvih je još desetak na području.

Ako se pita Medveda, ova četiri mjeseca bila uvod u obnovu
Ako se pita šefa stožera Tomu Medveda – dosadašnja četiri mjeseca bila su uvod u obnovu: “Mi smo morali napraviti pretpostavke, tu nema brzih ni lakih rješenja, govorimo to od početka.

Pod pretpostavkama očito nije i informiranost građana koji se žale da bezuspješno kucaju, zvone, zovu…. Na jedno pitanje ipak dobro znaju odgovor. Ako će obnova trajati dulje od godine dana, obitelj iz Srednjih Mokrica ostat će, neće otići.

Pa im u tome treba dati maksimalnu, brzu i učinkovitu podršku,javlja N1.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
blaga naoblaka
15.8 ° C
16.7 °
13.7 °
37 %
3.6kmh
20 %
Sub
16 °
Ned
12 °
Pon
12 °
Uto
8 °
Sri
10 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: