11.4 C
Zagreb
Nedjelja, 5 svibnja, 2024

Prosvjed zbog uklanjanja murala posvećenih sjećanju na Vukovar, okupljeni počeli crtati nove

Pročitajte još:

Branitelji i nezadovoljni građani okupili su se ispred precrtanih murala, a okupili su se i Bad Blue Boysi koji su izradili ta četiri murala

Na zagrebačkom Laništu održan je prosvjed branitelja nakon što je Gradski ured za prostorno uređenje naložio uklanjanje murala posvećenih Vukovaru, vodotornju i memorijalnom groblju, potom mural posvećen 204. gardijskoj brigadi, jedan generalu Praljku, a posljednji je bio posvećen Dinamu.

Uoči 30. obljetnice pada Vukovara dvojica radnika uklonila su četiri murala sa jedne trafostanice zagrebačkom Laništu u četvrtak, javlja Dnevnik Nove TV.

“Po prijavi je bio sporan mural generalu Praljku, Gradski Ured je naložio HEP-u da makne murale”, kazala je Krajinović te istaknula kako BBB-i kažu da imaju dozvolu HEP-a za mural koji upravo rade.

Prema dokumentima koje su u posjedu Dnevnika Nove TV vidljivo je da je prijavljen mural genarala Praljka s obzirom na to da je osuđeni ratni zločinac. Nakon prijave na teren je izašao komunalni redar koji je utvrdio da se na navedenoj adresi nalazi mural te je vlasniku nekretnine, u ovom slučaju HEP-u, naloženo da ga ukloni. U obrazloženju odluke Grada o uklanjanju murala piše kako je naloženo uklanjanje murala “neprimjerenog” sadržaja s trafostanice, na lokaciji Ulica Ive Robića, Zagreb. U odluci je priložena i fotografija murala generala Praljka te navedeno kako vlasnik nekretnine mora brinuti o njezinoj čistoći i funkcionalnosti.

Zašto su uklonjena ostala tri murala još je nepoznato.

Na terenu je bila i policija. Kako doznaje Dnevnik Nove TV, odluku o uklanjanju murala s trafo-stanice donio je gradski Ured za prostorno uređenje, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet, a sve po prijavi jedne građanke.

“Pred sam pad Vukovara oni to uklanjaju, to je velika sramota. Sramota je za cijelu Hrvatsku da nekome smetaju hrvatski grb i Vukovar”, kazao je Josip Horvat.

“Nažalost, tako je. Nekome smeta, netko je to išao ukloniti mimo znanja mjesnog odbora”, dodao je Antun Petrić. Marko Milanović Litre iz Hrvatskih suverenista izjavio je kako je ovo “vrhunac njihove politike i vladanja u gradu Zagrebu.”

“Žalosno je da se na ovakav način omalovažava hrvatske branitelje, heroje koji su dali svoje živote za našu slobodu i za sve ono što uživamo danas”, naglasio je u četvrtak Milanović Litre.

Korlaet: HEP je obrisao murale na trafostanici jer su nacrtani bez dozvole
Zamjenik gradonačelnika Zagreba Luka Korlaet pojasnio je u četvrtak okolnosti brisanja murala na trafostanici posvećenih Domovinskom ratu na Savskom gaju, istaknuvši da ih je HEP, u čijem je vlasništvu trafostanica, prebojao jer su nacrtani bez njihove dozvole.

“HEP se očitovao i rekao da nije izdao nikakvu dozvolu za crtanje murala na trafostanici na Savskom gaju”, istaknuo je Korlaet na sjednici zagrebačke Gradske skupštine objasnivši da je to razlog zbog kojeg su, nakon dojave građana, u HEP-u odlučili prebojali trafostanicu na kojoj je, među ostalim, bio i mural posvećen Vukovaru.

Istaknuo je da se na trafostanici donedavno nalazila dva murala. Jedan koji je bio “problematičan”, jer je bio posvećen osuđeniku za ratni zločin Slobodanu Praljku, i drugi koji je bio posvećen Vukovaru i nalazio se na tri strane trafostanice, čije su uklanjanje danas oštro osudili Hrvatski suverenisti.

Objasnio je da je cijeli slučaj pokrenut nakon prijave građana zbog murala o Praljku, nakon čega je HEP reagirao odlučivši prebojati čitavu trafostanicu.

“Nakon dojave građana, HEP je reagirao i odlučio prebojati sve četiri strane trafostranice. Preostale tri strane na trafostanici nisu bile problematične, no nažalost, u režiji HEP-a je prebojano sve”, ustvrdio je Korlaet.

Brisanje murala posvećenog Vukovaru u četvrtak su osudili Hrvatski suverenisti, koji su organizirali konferenciju za novinare i obišli prebojanu trafostanicu. Tom su prilikom osudili taj “čin uništenja sjećanja na žrtve Domovinskoga rata”, a gradski zastupnik Mosta Marko Sladoljev je, zbog želje da se slučaj rasvijetli, bio zatražio stanku sjednice. (Hina)

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
magla
11.4 ° C
13.3 °
8.8 °
89 %
1kmh
1 %
Ned
24 °
Pon
23 °
Uto
22 °
Sri
15 °
Čet
13 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9284
GBP
1,1649
CHF
1,0258
CNY
0,1283
HUF
0,0026
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: