6.6 C
Zagreb
Srijeda, 24 travnja, 2024

Psihologinja: Nije mi jasno zašto se u školstvu protive cijepljenju

Pročitajte još:

Premijer Andrej Plenković jučer je potvrdio da se razmišlja o obaveznom cijepljenju za tri skupine zaposlenih – u zdravstvu, školstvu i socijalnoj skrbi. Ostale građane na cijepljenje se motivira covid-potvrdama koje će trebati u sve više situacija, a spominju se i novčane kazne za one u privatnom sektoru koji se ne budu cijepili.

U RTL Direktu su o tom modelu govorili psihologinja dr. Gordana Kuterovac Jagodić i šef Hrvatske liječničke komore dr. Krešimir Luetić.

Kuterovac, kakva je vaša procjena kao psihologa, kako bi ovaj koktel i kombinacija mjera mogli djelovati na građane, je li to kombinacija mrkve i batine?
Kuterovac Jagodić: Čini mi se da naš Stožer komplicira. Dosta mjera koje su bile zdravstvene su bile dosta složene. I sad su probali ići po različitim segmentima. Čini mi se da bi bilo bolje da smo puno ranije uhvatili ključna ministarstva. Kad je cijepljenje počelo da se išlo prema tim ustanovama.

Tamo gdje država ima kontrolu?
Kuterovac Jagodić: Ja sam na Filozofskom fakultetu. Dvaput smo iskazivali interes, jer nas je Ministarstvo dva puta pitalo. Rekli smo da želimo i rekli su nam da se idemo cijepiti negdje. Da se snađemo. Jedan moment je možda ispušten. Međutim, ima nade. Ne bi trebalo ići na kazne. Imali smo poruku ”cijepite se da zaštitimo druge”, oni koji su se išli cijepiti da zaštite druge, čini se da je taj dio prošao. Njih smo obuhvatili. Sad treba se obraćati onima koji se više boje posljedica po sebe i isticati koji su osobni benefiti za pojedinca. Trebalo bi ići na osobne benefite.

G. Luetić, čuli smo mogućnost obaveznog cijepljenja u zdravstvu. Što vi kažete?
Luetić: Pandemija nije prošla, bez obzira na to što je trenutna epidemiološka situacija u zemlji dobra. Zdravstveni djelatnici za razliku od drugih imaju dvostruku odgovornost. Odgovornost prema samom sebi, a još veća je odgovornost za pacijente. I ako ne postignemo dragovoljno zadovoljavajuću cijepljenost zdravstvenih djelatnika, razumno je posegnuti za mjerom obaveznog cijepljenja. Za neke već postojeće zarazne bolesti postoji obavezno cijepljenje za zdravstvene djelatnike.

“Meni se čini da će u zdravstvu da bi tu ta obaveza trebala biti. U drugim resorima kao školstvo…”, rekla je Kuterovac Jagodić.

Dodala je da nije jasno zašto se djelatnici u sektoru školstva toliko protive cijepljenju.

“Da, nije baš jasno zašto se oni toliko ustručavaju. Obično prosvjetari, visoko obrazovani ljudi, više vjeruju znanosti. Možda malo i znanstvenici snose odgovornost, kako da… objasne kako cjepivo djeluje, a da ljudima bude jasno. Sve te teorije zavjere i ostalo proizlaze iz toga što je to zaista složen mehanizam… Najgore je to što ljudi često izabiru vjerovati samo onim informacijama koje potvrđuju njihova uvjerenja. Ako oni vjeruju da je tu nešto loše, onda će oni tražiti više one informacije i stalno će isticati, ne znam, loše brojeve”, rekla je Kuterovac Jagodić za RTL.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
oblačno
6.5 ° C
7.2 °
5.1 °
90 %
2.1kmh
100 %
Sri
8 °
Čet
13 °
Pet
18 °
Sub
19 °
Ned
22 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: