5.1 C
Zagreb
Četvrtak, 25 travnja, 2024

Šefica EK-a: Vrijeme je da se razmisli o obveznom cijepljenju protiv covida-19

Pročitajte još:

Predsjednica Europske komisije izjavila je u srijedu da treba poduzeti sve što je moguće kako bi se zaštitili od omikron varijante koronavirusa, ističući da se treba pripremati na najgori, a nadati se najboljem scenariju, te da je potrebno razmisliti o uvođenju obveznog cijepljenja.

“Znanstvenici nam kažu da učinimo sve možemo dok ne budemo znali više o karakteristikama omikrona. Pripremimo se za najgore, nadajući se najboljem”, rekla je Ursula von der Leyen na konferenciji za novinare.

Dodala je da je od proizvođača cjepiva dobila informaciju da će im trebati stotinjak dana za prilagodbu cjepiva ako se pokaže da nisu učinkovita protiv omikron varijante.

Ona je pozvala na ubrzanje cijepljenja i docjepljivanje booster dozom jer je to najbolja zaštita.

“U međuvremenu ponavljam poziv svima: cijepite se, docijepite se booster dozom i poštujte pravila kako biste se zaštitili”, rekla je predsjednica Komisije.

O izjavi predsjednice Europske komisije oglasila se i hrvatska Vlada, koja govori da je stav Hrvatske o obveznom cijepljenju poznat od ranije, kao i to da se o tome na razini EU još nije službeno razgovaralo, piše Večernji list.

“U Hrvatskoj se cijepljenje zasniva na dobrovoljnoj bazi i već smo jasno komunicirali kako zasad nije u planu ići u smjeru obveznog cijepljenja. Vlada je osigurala dovoljno doza cjepiva i svatko se može cijepiti besplatno, sigurno i kad god želi te se zaštititi od covida-19”, rekao je ministar Vili Beroš.

“Obvezno cijepljenje polako postaje tema u pojedinim EU zemljama, ali za sada nije izgledna u Hrvatskoj. Hoće li postati naš scenarij u budućnosti, ne vjerujem da će doći do toga, a ovisit će o epidemiološkoj situaciji i našem pridržavanju specifičnih i općih protuepidemijskih mjera.

Premda imamo kontinuitet visokih brojki, proteklih dana bilježimo blagi pad novozaraženih građana što daje nadu u daljnje poboljšanje epidemiološke slike. Rano je govoriti o silaznoj putanji 4. vala, kao i utjecaju nove varijante virusa na daljnji tijek epidemije, ali ono što je sigurno je učinkovitost cijepljenja i covid potvrda u kontroli širenja epidemije te smanjenju opterećenosti zdravstvenog sustava”, poručio je Beroš, piše Večernji.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
6.2 ° C
7.2 °
4.8 °
90 %
0kmh
0 %
Čet
13 °
Pet
17 °
Sub
18 °
Ned
23 °
Pon
14 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: