16.5 C
Zagreb
Petak, 26 travnja, 2024

Severe Weather upozorava: Da je u Hrvatskoj moguć tornado!

Pročitajte još:

Klimatski ekstremi postali su uobičajeni, ali je neuobičajeno koliko su česti, a sve će se svesti na toplinu, kišu i sušu

Meteorološki servis Severe Weather Europe objavio je prognozu po kojoj bi tijekom četvrtka Hrvatsku i Balkanski poluotok moglo zahvatiti snažno nevrijeme u kojem su moguća i tornada. Kako pišu, završetak je to trenutnog toplinskog vala koji je pogodio jugoistok Europe i Malu Aziju, koji donosi olujna nevremena popraćena ekstremno nestabilnim zračnim masama.

Nevrijeme bi prvo trebalo pogoditi zapadni Balkan, nakon čeg će krenuti prema Rumunjskoj, Bugarskoj i Moldaviji u kasnim poslijepodnevnim satima, a Severe Weather objavio je i mapu u kojoj se očekuje najveća opasnost od snažnih tornada.

Istaknuti dijelovi koji bi najjače mogli biti pogođeni nevremenom su jug Bosne i Hercegovine te Hrvatske, jugozapad Srbije, Kosovo, Crna Gora, Albanija te sjeverozapad Sjeverne Makedonije.

1 1
Foto: Severe Weather

Zapadna Hrvatska u također u riziku, kao i zapad Slovenije te veći dijelovi Srbije, Sjeverne Makedonije i Albanije.

Ovakvi ekstremi više nisu neuobičajeni, već je neobično koliko su u posljednje vrijeme postali česti. Primjerice, olujni vjetrovi su uobičajeni u hrvatskom primorju, gdje su se ljudi prilagodili takvim uvjetima svojim načinom života, ali i načinom gradnje. U Slavoniji takav vjetar, koji po definiciji puše brzinom između 75 i 90 kilometara na sat, često ruši krovove, obara stabla i radi veliku štetu.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
13.7 ° C
13.8 °
11.9 °
54 %
2.6kmh
0 %
Pet
12 °
Sub
20 °
Ned
24 °
Pon
24 °
Uto
22 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: