9 C
Zagreb
Petak, 19 travnja, 2024

Slovačka slijedi Austriju, uvodi nova ograničenja

Pročitajte još:

Slovačka je u srijedu najavila nova ograničenja kako bi suzbila novi uzlet epidemije covida-19, uz zatvaranje kafića, restorana i neprehrambenih dućana od četvrtka, dok će škole i dalje održavati nastavu.

“Nova procjena slijedi za deset dana” precizirao je ministar gospodarstva Richard Sulik novinarima dok Slovačka ima jednu od najviših stopa zaraženosti koronavirusom u svijetu.

“Vlada je odobrila ograničenja za sljedeća dva tjedna”, izjavio je ministar.

Osim za neke iznimne slučajeve, stanovnici će moći izlaziti iz kuća samo zbog kupovine osnovnih namirnica, posla, škole ili posjeta liječniku, rekli su dužnosnici. Šetnje u prirodi također će biti dopuštene.

“Škole će se zadnje zatvoriti, Želimo da ostanu otvorene”, precizirao je Sulik.

Slovačka je u utorak registrirala više od 10 tisuća novozaraženih koronavirusom po prvi put otkako je počela pandemija, dok je broj hospitalizacija dosegao, prema ministarstvu zdravstva, “kritičnu točku”.

Premijer Eduard Heger rekao je kako je nužno djelovati “odmah”.

“To je nepopularna mjera, ali apsolutno neizbježna”, rekla je predsjednica Zuzana Caputova u utorak nakon posjeta velikoj medicinskoj ustanovi prijestolnici Bratislavi.

Caputova je rekla da je ono što je vidjela u Sveučilišnoj bolnici u Bratislavi “bilo tragično, užasno”.

“Stručnjaci su posve jasni. Neophodno je ograničiti mobilnost ljudi, trebamo izolaciju… Nažalost, to je mjera koja mora zahvatiti svakoga od nas”, rekla je.

Slovačka je u petak prijavila 9.171 novi slučaj zaraze, nadmašivši prethodni rekord od 8.342 postavljen samo nekoliko dana ranije.

U ponedjeljak su uvedena nova ograničenja usmjerena na necijepljene, a koji nemaju dokaz da su nedavno preboljeli covid-19, kojima im je zabranjen pristup svim trgovinama s nenužnim asortimanom proizvoda te trgovačkim centrima.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
12.8 ° C
13.1 °
11 °
35 %
2.6kmh
0 %
Pet
13 °
Sub
10 °
Ned
10 °
Pon
10 °
Uto
6 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: