6.9 C
Zagreb
Srijeda, 24 travnja, 2024

Američka vojska srušila još jedan objekt na velikoj visini: ‘Sve nas zanima što je to i koja mu je svrha’

Američka vojska oborila je leteći objekt nad jezerom Huron uz granicu s Kanadom, rekli su u nedjelju američki dužnosnici, što je treći takav slučaj u posljednja tri dana i tjedan nakon što je nad SAD-om srušen kineski balon.

Pročitajte još:

Neimenovani dužnosnici rekli su da je vojska srušila objekt, ali nisu željeli reći nalikuje li na veliki bijeli kineski balon oboren ranije ovoga mjeseca.

Dužnosnici su rekli da nema naznaka bilo kakve kolateralne štete i da je objekt pao u jezero te da službenici očekuju da će ga izvući. Nedjeljno obaranje objekta na nebu iznad Sjeverne Amerike treće je u isto toliko dana, a četvrto ovog mjeseca.

“Objekt su oborili piloti američkih zračnih snaga i Nacionalne garde. Sjajan posao svih koji su izvršili ovu misiju kako u zraku, tako i u stožeru. Sve nas zanima što je točno bio ovaj objekt i njegova svrha. Sve dok te stvari putuju SAD-om i Kanadom, nastavit ću tražiti od Kongresa da dobije punu informaciju temeljenu na našem istraživanju olupine”, napisala je na Twitteru demokratska zastupnica Elissa Slotkin iz Michigana.

Ranije je objavila da je primila poziv iz Ministarstva obrane u kojem se kaže da američka vojska “izuzetno pažljivo prati” objekt iznad jezera Huron.

Savezna uprava za civilno zrakoplovstvo je u nedjelju zatvorila zračni prostor iznad jezera Michigan. Nakon toga izdana je nova naredba, ovaj puta za zračni prostor iznad kanadskog Ontarija. Kao razlog navodi se: ‘U tijeku operacija protuzračne obrane’.

Poznato je da su avioni E-6 Mercury i E-3 AWACS krenuli prema jezeru Michigan.

U međuvremenu, kanadski istražitelji traže olupinu letećeg objekta koji je američki borbeni zrakoplov u subotu srušio iznad kanadskog teritorija.

“Ekipe istražitelja su na terenu, nastoje pronaći i analizirati objekt”, izjavio je premijer Justin Trudeau u nedjelju. Nije rekao o kakvom je predmetu riječ, već samo da “predstavlja odgovarajuću prijetnju sigurnosti civilnom zrakoplovstvu”.

“Sigurnost građana je naš glavni prioritet i zato sam donio odluku da se neidentificirani objekt obori”, dodao je.

Sjeverna Amerika je u visokom stupnju pripravnosti u pogledu povrede zračnog prostora nakon što se ranije ovog mjeseca nad Sjedinjenim Američkim Državama pojavio kineski balon.

Kina poriče da je služio za špijunažu i tvrdi da se radi o civilnoj istraživačkoj letjelici te je osudila SAD jer ju je prošle subote oborio.

Najmanje dva druga leteća predmeta su srušena iznad Sjeverne Amerike tijekom vikenda dok su vojni i obavještajni dužnosnici usredotočeni na moguće zračne prijetnje.

Vođa većine u američkom senatu Chuck Schumer je televiziji ABC rekao da američki dužnosnici misle da su oba leteća objekta, od kojih je prvi oboren iznad zaleđenog mora na sjeveru Aljaske u petak, a drugi iznad Yukona u subotu, baloni.

“Vjeruju da su bili (baloni), da, no znatno manji od prvog”, kazao je Schumer, a Bijela kuća je samo rekla da nedavno srušeni predmeti “ne sliče puno” kineskom balonu.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
slaba kiša
6.5 ° C
7.2 °
5.1 °
90 %
2.1kmh
100 %
Sri
8 °
Čet
13 °
Pet
17 °
Sub
20 °
Ned
12 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: