7.5 C
Zagreb
Utorak, 23 travnja, 2024

Američkog zapovjednika pitali jesu li objekti izvanzemaljski: ‘Ne znamo čiji su, s razlogom ih nazivamo objektima’

Otkriveno je i kako vojska nema novih informacija o zemlji podrijetla ili fizičkim ili mehaničkim svojstvima triju objekata srušenih nad Sjevernom Amerikom u posljednja tri dana

Pročitajte još:

Američka vojska oborila je još jedan objekt dok se kretao prema jezeru Huron, naveo je jedan američki dužnosnik iz Kongresa, upućen u to pitanje. Drugi dužnosnik rekao da je rušenje objekta naredio predsjednik Joe Biden.

CNN javlja da je objekt letio na visini od oko 6000 metara i da se spremao preletjeti iznad jezera Huron kada je ‘neutraliziran’ odnosno, srušio ga je lovac F-16.

Čini se da objekt – koji je bio u oblika osmerokuta sa ‘žicama koje su visjele s njega’ – nije nosio nikakav teret. Nije isključeno da je imao mogućnost nadzora, ali zasada nema takvih naznaka.

Objekt su prvi otkrili Sjevernoameričko zapovjedništvo zračne svemirske obrane i Sjeverno zapovjedništvo SAD-a iznad Montane u subotu navečer, a borbeni zrakoplovi su poslani da ga istraže, rekao je viši dužnosnik.

U to vrijeme zrakoplovi nisu identificirali nikakav objekt, što je navelo NORAD i NORTHCOM da vjeruju da se radi o anomaliji. Ali danas su službenici obrane ponovno uspostavili radarski kontakt i otkrili objekt kako leti iznad Wisconsina, a potom i Michigana.

“Putanja objekta i njegova visina izazvali su zabrinutost da bi mogao predstavljati prijetnju civilnim zrakoplovima, ali nije predstavljao vojnu prijetnju nikome na zemlji”, rekao je dužnosnik.

Ovo je treći dan zaredom da je neidentificirani objekt oboren iznad sjevernoameričkog zračnog prostora. U subotu je iznad sjeverne Kanade oboren neidentificirani objekt. U petak je američki F-22 oborio neidentificirani objekt u zračnom prostoru Aljaske.

No američki sigurnosni dužnosnici kasnije su odbacili tu tvrdnju, kazavši da nitko ne smatra da ti objekti nisu zemaljskog porijekla, piše New York Times. Taj medij piše kako su američke i kanadske vojske pojačale nadzor zračnog prostora nakon što je navodni kineski špijunski balon ušao na njihove teritorije.

NORAD, sjevernoameričko zapovjedništvo za zračnu obranu, prilagodilo je svoj sustav radara kako bi bio osjetljiviji na objekte, piše NY Times. Kanadske i američke vlasti trenutno rade na pronalasku olupina oborenih objekata.

Nepoznati leteći objekti već su nekoliko dana prisutni u američkom zračnom prostoru. Vjeruje se da je prvi takav objekt bio kineski špijunski balon, dok na pitanje novinara, jesu li ostali objekti mogli biti izvanzemaljci, general američkih zračnih snaga Glen VanHerck kaže: “Nisam ništa isključio”, javlja SkyNews.

Osim kineskog balona, koji je danima lebdio američkim nebom dok ga 4. veljače nije oborio mlažnjak F-22, američki borbeni zrakoplovi oborili su u petak objekt blizu sjeverne Aljaske, za koji dužnosnici kažu da nije imao nikakav sustav pogona ili kontrole.

U subotu, mlažnjak F-22 je oborio zračni objekt iznad kanadskog središnjeg teritorija Yukona jer je prdstavljao prijetnju civilnim letovima. Dužnosnici nisu željeli nagađati o tome potječe li ovaj cilindrični objekt iz Kine.

Za drugi i treći objekt rečeno je da je bio veličine Wolkswagenove Bube.

Čelnik većine u američkom Senatu Charles Schumer, rekao je u nedjelju – prije incidenta na jezeru Huron – da su prethodna dva objekta vjerojatno bili baloni, ‘ali mnogo manji od prvog’ te da oba lete na visini od 12.000 metara.

Zasad je samo prvi balon pripisan Pekingu.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
slaba kiša
7.3 ° C
7.7 °
5.4 °
83 %
4.6kmh
100 %
Uto
7 °
Sri
7 °
Čet
13 °
Pet
17 °
Sub
18 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: