3.4 C
Zagreb
Nedjelja, 25 veljače, 2024

Mega štrajk u Njemačkoj: Sav je javni prijevoz paraliziran, čak i zračne luke štrajkaju cijeli dan

U Njemačkoj je u ponoć počeo tzv. mega štrajk. Paraliziran je gotovo sav javni prijevoz i to bi trebalo trajati do ponoći.

Pročitajte još:

Gotovo sav javni prijevoz uglavnom je u zastoju zbog štrajka upozorenja sindikata Verdi i EVG. Pogođen je međugradski i regionalni željeznički promet, kao i lokalni javni prijevoz u nekoliko njemačkih saveznih zemalja i gotovo sve zračne luke, prenose njemački mediji.

Svjetske agencije već donose fotografije prazne zračne luke u Frankfurtu, a kako javlja Deutsche Welle, jedino se ne štrajka u zračnoj luci u Berlinu.

Štrajk obuhvaća i vodni promet u Njemačkoj te uprave autocesta.

Prema podacima udruge zračnih luka ADV, oko 380.000 poslovnih i privatnih putnika ne može poletjeti, a zaustavljen je i putnički promet u najvećoj zračnoj luci u Frankfurtu. U nedjelju u zračnoj luci München nije bilo redovitih letova.

Na ulicama može doći do velikog prometnog zastoja. Isprva se strahovalo da će čak i tuneli morati biti zatvoreni jer se više ne mogu nadzirati. No, do toga ipak neće doći jer su iz tvrtke za autoceste odbacili tu bojazan.

Zaustavljen je i promet u luci Hamburg. Određena područja su potpuno blokirana, a luka u Hamburgu u ponedjeljak nije dostupna za velike brodove.

Što će biti u utorak?

U mnogim će se mjestima još u utorak osjetiti posljedice štrajka upozorenja. U međugradskom prometu Njemačke željeznice, na primjer, trebat će neko vrijeme prije nego što se ICE i IC vlakovi vrate u promet.

Iz Njemačke željeznice su poručili da se i dalje u utorak mogu očekivati ​​otkazivanja vlakova, posebice tijekom dana.
Stručnjaci ne očekuju da će nacionalni štrajk izazvati veće gospodarske štete.

Zbog čega se događa mega štrajk?

Sa stajališta sindikata, poslodavci pokazuju premalo pomaka u nekoliko krugova kolektivnog pregovaranja. Pomoću velikog štrajka u ponedjeljak, poslodavci žele pokazati svoju snagu za treći krug pregovora za javni prijevoz. Za 2,5 milijuna saveznih i lokalnih službenika Verdi i udruga državnih službenika sindikati traže 10,5 posto više primanja, ali najmanje 500 eura više mjesečno. U međuvremenu, EVG se bori s nekoliko tvrtki za više novca, posebno za Njemačku željeznicu.

- Reklama-

Najnovije vijesti:

Na futsal utakmici u Rijeci Armada pjevala “umri Livaja”

Užasne smo povike već više puta slušali na riječkom području što se tiče Marka Livaje (30), ali sve je...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
3.6 ° C
8.7 °
-0.2 °
85 %
0.5kmh
0 %
Ned
13 °
Pon
14 °
Uto
13 °
Sri
15 °
Čet
14 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9243
GBP
1,1696
CHF
1,0484
CNY
0,1285
HUF
0,0026
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: