3.9 C
Zagreb
Subota, 20 travnja, 2024

Sjeverna Koreja ispalila dvije krstareće rakete, ovako nešto se nije dogodilo u zadnjih pet godina

Pročitajte još:

Sjeverna Koreja je rano ujutro u srijedu ispalila dvije krstareće rakete iz grada Onchona na zapadnoj obali, rekao je južnokorejski vojni izvor.

Izvor je dodao da južnokorejske i američke vojne vlasti analiziraju detalje leta projektila, uključujući domet.

Lansiranje je uslijedilo dan nakon što su Seul i Washington započeli četverodnevne preliminarne zajedničke vježbe u sklopu priprema za dugo odgađanu terensku obuku koja će biti održana od 22. kolovoza do 1. rujna.

Dva su saveznika smanjila zajedničke vojne vježbe posljednjih godina zbog covida-19, odnosno kako bi smanjili napetosti sa Sjevernom Korejom, čiji čelnici tvrde da su vježbe proba za invaziju.

U međuvremenu, Pentagon je u utorak priopćio da su SAD, Južna Koreja i Japan prošli tjedan sudjelovali u vježbi obrane od balističkih projektila u blizini obale Havaja – prvim takvim vježbama od 2017. kada su odnosi između Seula i Tokija pali na najnižu razinu u više godina.

Pjongjang dva mjeseca nije izveo testiranje projektila, mjesecima se borio protiv epidemije covida-19 prije nego što je prošlog tjedna proglasio pobjedu nad virusom.

Međutim, primijećeno je kako se Sjeverna Koreja priprema za mogući nuklearni test, prvi od 2017.

U odvojenom priopćenju za javnost koje je u četvrtak objavila Sjeverna Koreja, sestra vođe Kim Jong Una okrivila je propagandne letke iz Južne Koreje pronađene u blizini granice za izazivanje epidemije koronavirusa i obećala “smrtonosnu odmazdu” protiv Juga.

Unatoč takvim upozorenjima, južnokorejski predsjednik Yoon Suk-yeol u srijedu je ponovio da je spreman pružiti postupnu gospodarsku pomoć Sjevernoj Koreji ako prekine razvoj nuklearnog oružja i započne denuklearizaciju, dok je odgovarao na pitanja tijekom konferencije za novinare kojom je obilježio svojih prvih 100 dana u uredu.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
4.7 ° C
6.1 °
2.8 °
78 %
1.5kmh
0 %
Sub
12 °
Ned
12 °
Pon
12 °
Uto
8 °
Sri
5 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: