15.2 C
Zagreb
Nedjelja, 24 rujna, 2023

Tužiteljstvo BiH podiglo optužnicu protiv Dodika: Prijeti mu kazna do pet godina zatvora

Možemo potvrditi da je Tužiteljstvo BiH podignulo optužnicu protiv Milorada Dodika i Miloša Lukića koji se terete za kazneno djelo neprovođenja odluka visokog predstavnika iz članka 203.a stavak 1. Kaznenog zakona BiH

Pročitajte još:

Tužiteljstvo BiH podignulo je u petak optužnicu protiv predsjednika RS-a Milorada Dodika zbog nepoštivanja odluka visokog predstavnika međunarodne zajednice, a za to kazneno djelo ukoliko bude proglašen krivim prijeti mu kazna u rasponu od šest mjeseci do pet godina zatvora.

“Možemo potvrditi da je Tužiteljstvo BiH podignulo optužnicu protiv Milorada Dodika i Miloša Lukića koji se terete za kazneno djelo neprovođenja odluka visokog predstavnika iz članka 203.a stavak 1. Kaznenog zakona BiH. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH”, stoji u kratkoj izjavi državnog tužiteljstva.

Lukić je direktor Službenog glasnika Republike Srpske.

Vlast RS-a htjela blokirati provedbu presuda Ustavnog suda BiH
Podizanje optužnice rezultat je pokušaja vlasti Republike Srpske da donošenjem posebnog zakona u entitetskom parlamentu tijekom srpnja blokiraju provedbu presuda Ustavnog suda BiH.

Taj je zakon koji je Narodna skupština RS-a donijela 27. lipnja visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt poništio 1. srpnja koristeći svoje ovlasti.

Schmidt je istodobno nametnuo izmjene Kaznenog zakona BiH kojima je kaznenim djelom postalo neprovođenje odnosno nepoštovanje njegovih odluka.

Za to je propisana kazna do pet godina zatvora kao i odredba da u slučaju osuđujuće presude osoba koja je osuđena automatski gubi pravo obnašanja dužnosti u svim tijelima zakonodavne, izvršne, pravosudne i upravne vlasti ili bilo kojem drugom tijelu koje se financira iz proračuna.

Dodik je odluke visokog predstavnika ignorirao i 7. je srpnja potpisao uredbu o stupanju na snagu zakona što ga je Schmidt poništio, a Lukić je kao direktor Službenog glasnika dan kasnije tu odluku objavio u toj tiskovini.

Sada će se zbog toga obojica suočiti s kaznenim progonom bude li Sud BiH potvrdio optužnicu. Bude li presuda osuđujuća, ona bi označila kraj Dodikove političke karijere.

- Reklama-

Najnovije vijesti:

Objavljene poruke ubijene studentice Mihaele: ‘Opsesivan je, posesivan, poremećen. Manipulativan…’

U Osijeku bi danas trebala biti pokopana mlada studentica Pravnog fakulteta Mihaela B. (21), a za njezinu smrt osumnjičen...

Vrijeme:

Zagreb
kiša jakog intenziteta
15.2 ° C
16.9 °
14.1 °
87 %
5.1kmh
75 %
Ned
15 °
Pon
17 °
Uto
25 °
Sri
26 °
Čet
16 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9371
GBP
1,1469
CHF
1,0336
CNY
0,1284
HUF
0,0026
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: