23.9 C
Zagreb
Ponedjeljak, 29 travnja, 2024

Ukrajina će tužiti Poljsku, Mađarsku i Slovačku

Ukrajina planira tužiti Poljsku, Mađarsku i Slovačku zbog zabrane uvoza ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda, rekao je za Politico u intervjuu objavljenom u ponedjeljak ukrajinski trgovinski predstavnik Taras Kačka.

Pročitajte još:

Zabrane vlada triju srednjoeuropskih zemalja imaju za cilj zaštititi vlastite poljoprivrednike od žita iz Ukrajine, nakon ruske blokade ukrajinskih luka na Crnom moru.

Obustava toka ukrajinskog žita posebno zanima vladajuću stranku Poljske, budući da je njezina pobjeda na izborima 15. listopada usko povezana s ruralnom bazom birača, koji se protive povećanju ukrajinskog poljoprivrednog izvoza.

“Važno je dokazati da su te radnje pravno pogrešne. I zato ćemo sutra pokrenuti pravni postupak”, rekao je Kačka u nedjelju navečer, dodajući da se Kijev sprema uzvratiti udarom na poljski izvoz voća i povrća.

Tri zemlje pobunile su se protiv Europske komisije koja je prošlog petka odlučila ukinuti svoja ograničenja na prodaju ukrajinskog žita diljem EU-a.

Poljska, Mađarska i Slovačka rekle su da će uvesti vlastite zabrane.

“U našim su očima ove mjere Mađarske i Poljske izjava potpunog nepovjerenja Europskoj komisiji”, kazao je Kačka.

Otvoreni prkos Bruxellesu od strane Poljske, Mađarske i Slovačke nije samo unutarnja stvar EU-a, već izaziva “najveću sustavnu zabrinutost” te otvara pitanje, mogu li međunarodni trgovinski partneri vjerovati da Bruxelles govori u ime EU-a, ustvrdio je Kačka.

“Već dugi niz godina Europska komisija je trgovinski pregovarač i institucija trgovinske politike za cijelu EU. I mi smo radili na toj osnovi”, rekao je Kačka te dodao: “Sustavni pristup ignoriranja stajališta institucija EU-a u trgovinskoj politici od strane Budimpešte i Varšave, mislim da će to biti problem za EU općenito, jer tu nema jedinstva”, dodao je.

Dok je Slovačka jednostavno produžila prethodnu zabranu EU-a na četiri vrste žitarica, Poljska je tijekom vikenda uvela dodatne zabrane na ukrajinsko brašno i stočnu hranu. Mađarska, rekao je Kačka, ide još dalje i zabranjuje dodatnih 25 proizvoda o kojima dosad nije bilo riječi, uključujući i meso.

“Ove proizvoljne zabrane su smiješne”, rekao je Kačka. “Mislim da Mađarska ovdje daje političku izjavu da želi blokirati trgovinu s Ukrajinom i potpuno zanemariti Bruxelles. I zato mislim da je ovo vrlo hrabar potez iz Budimpešte protiv nas oboje.”

Dok su dodatne zabrane Mađarske uglavnom simbolične, s obzirom na to da Ukrajina ne izvozi mnogo govedine ili svinjetine u zemlju, poljske mjere utjecat će na značajan dio ukrajinskog izvoza, rekao je Kačka.

Ne odustane li Varšava od ovih dodatnih zabrana, “bili bismo prisiljeni uzvratiti i zabranili bismo uvoz voća i povrća iz Poljske”, poručio je Kačka.

Na bojazni mađarskih i poljskih vlasti da ukrajinski izvoz može dovesti do rušenja cijena, Kačka uzvraća da je to obrazloženje pogrešno: “Poljska zabrana neće pomoći poljoprivrednicima, neće utjecati na cijene, jer cijene su globalne.”

Dužnosnik EU-a rekao je za Politico da se Bruxelles nadao riješiti problem tako što će natjerati Kijev da nametne vlastita ograničenja izvozu u slučaju iznenadnih skokova cijena.

Upitan o tom potencijalnom dogovoru, Kačka je rekao da je Kijev spreman “preuzeti odgovornost kako bi osigurao da izvoz iz Ukrajine ne stvara nikakav cunami u susjednim zemljama”, te da će nametnuti sustav izvoznih dozvola za žitarice u “stvarnom vremenu” usporiti izvoz u susjedne zemlje i omogućiti Ukrajini da “brzo reagira” ako se otkrije takav val.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
22.5 ° C
23.8 °
18.1 °
46 %
1kmh
0 %
Pon
25 °
Uto
24 °
Sri
21 °
Čet
21 °
Pet
13 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: