8.7 C
Zagreb
Petak, 26 travnja, 2024

Umro jedan od zapovjednika Azova. Ovako je izgledao nakon 6 mjeseci zarobljeništva

Mudrak je branio čeličanu Azovstal od prvih dana ruske agresije Mariupolja. Ruske snage zarobile su ga nakon što je čeličana pala u ruke neprijatelja, a u Ukrajinu je vraćen u sklopu razmjene zarobljenika

Pročitajte još:

Oleh Mudrak, zapovjednik 1. bataljuna pukovnije Azov, pušten je iz ruskog logora Olenivka u rujnu 2022. godine. Tamo je proveo šest mjeseci. Njegov nećak Danilo potvrdio je na društvenim mrežama da je Oleh preminuo. Nije otkrio kada točno, ali niti uzrok smrti, prenosi Ukrajinska Pravda.

Mudrak je branio čeličanu Azovstal od prvih dana ruske agresije Mariupolja. Ruske snage zarobile su ga nakon što je čeličana pala u ruke neprijatelja, a u Ukrajinu je vraćen u sklopu razmjene zarobljenika.

Pripadnici Azova su više od dva mjeseca branili Mariupolj
Radilo se o velikoj razmjeni u kojoj je prokremljovski orijentiran ukrajinski oporbeni političar Viktor Medvedčuk zamijenjen za 200 ukrajinskih zatvorenika. “Prvo nam je ponuđeno da vratimo 50 naših ljudi u zamjenu za jednog od onih u pritvorskom centru Službe sigurnosti Ukrajine. Razgovarali smo. Inzistirali smo. Broj od 50 porastao je na 200”, kazao je tada Zelenski.

Podsjetimo, pripadnici pukovnije Azov i drugih postrojbi su se predali u svibnju prošle godine nakon što su više od dva mjeseca držali položaj u golemoj čeličani Azovstal i branili Mariupolj, važan lučki grad na jugu Ukrajine. Ruski režim je pukovniju Azov zbog veza s krajnjom desnicom koristio kao jedno od opravdanja za pokretanje invazije na Ukrajinu.

Vijest o Mudrakovoj smrti je na Twitteru objavio i savjetnik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova Anton Geraščenko. Uz izraz sućuti je priložio i fotografiju koja prikazuje Mudraka prije i nakon ruskog zarobljeništva.

Ukrajina je prije nekoliko dana priopćila da su 100 ukrajinskih vojnika i jedan civil vraćeni u Ukrajinu u sklopu razmjene zarobljenika s Rusijom. “Nastavljamo vraćati Ukrajince iz zarobljeništva. Danas sto naših vojnika i jedan civil ide kući”, napisao je šef Ureda predsjednika Ukrajine Andrij Jermak u objavi na Telegramu.

Koordinacijski stožer za postupanje s ratnim zarobljenicima u Kijevu je naveo kako je oslobođeni civil Ivan Samoidiuk, prvi zamjenik gradonačelnika Enerhodara koji je bio u zatočeništvu 333 dana. Jermak je dodao da su 94 oslobođena vojnika “branitelji Mariupolja”, uključujući 63 vojnika koji su se borili u čeličani Azovstal.

“Mnogi od oslobođenih su ranjeni”
“Njihove obitelji toliko su ih čekale. Mnogi od heroja zadobili su ozljede različite težine. Nastavljamo s radom, a ja sam zahvalan timu i Koordinacijskom stožeru za postupanje s ratnim zarobljenicima. Sve ćemo vratiti kući”, dodao je Jermak.

Iz Koordinacijskog stožera za postupanje s ratnim zarobljenicima u Kijevu također su istaknuli kako su mnogi od oslobođenih vojnika ranjeni. “Ovaj put svi koji su razmjenom oslobođeni su vojnici i narednici”, stoji u priopćenju Koordinacijskog stožera.

46 oslobođenih vojnika pripada Ukrajinskoj mornarici, 29 Državnoj graničnoj službi, 12 Nacionalnoj gardi, osam Oružanim snagama Ukrajine i pet Teritorijalnoj obrani. Rusija je također danas objavila da je 101 zarobljeni vojnik vraćen Rusiji u razmjeni s Ukrajinom.

Prema ministarstvu, otpušteni vojnici odvedeni su u Moskvu “na liječenje i rehabilitaciju u medicinske ustanove ruskog ministarstva obrane”. “Svima puštenima pružena je potrebna medicinska i psihološka pomoć”, navodi se u priopćenju.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
sumaglica
6.3 ° C
7.6 °
4.8 °
93 %
2.1kmh
69 %
Pet
16 °
Sub
19 °
Ned
24 °
Pon
25 °
Uto
26 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: