15.9 C
Zagreb
Petak, 29 ožujka, 2024

Vojska i policija Srbije u stanju najviše borbene pripravnosti: Evo što to točno znači

Posljednji je put borbena pripravnost Vojske Srbije bila podignuta 2. studenoga ove godine zbog dronova koji su s Kosova ulazili u Srbiju

Pročitajte još:

Predsjednik Srbije i vrhovni zapovjednik Vojske Srbije Aleksandar Vučić naredio je da Vojska Srbije i sve jedinice MUP-a budu u najvišem stupnju borbene pripravnosti. Prethodno je ministar unutarnjih poslova Bratislav Gašić u kratkoj pisanoj izjavi naveo da je “shodno zapovijedi predsjednika Republike naložio podizanje pune borbene pripravnosti svih postrojbi MUP-a, Žandarmerije, Specijalnih antiterorističkih jedinica (SAJ) i Policijske brigade”, te da se “odmah stave pod komandu načelnika Glavnog stožera i zaposjednu položaje predviđene operativnim planom”.

Prema zakonima o vojsci Srbije i obrani, provođenje mera pripravnosti Vojske Srbije u slučaju ratnog ili izvanrednog stanja naređuje predsjednik Srbije kao vrhovni zapovjednik oružanih snaga. Prema članku 43. Zakona o obrani, pripravnost Vojske Srbije obuhvaća poduzimanje mjera povećanja operativnih i funkcionalnih sposobnosti, koje su neophodne radi sprečavanja i otklanjanja opasnosti od izazova, rizika i prijetnji sigurnosti, piše Nova.rs.

– Predsjednik Republike ili ministar obrane, po ovlaštenju predsjednika Republike, naređuje provedbu mjera pripravnosti Oružanih snaga Srbije ili dijelova Oružanih snaga Srbije. Načelnik Glavnog stožera Vojska Srbije, na temelju posebnog ovlaštenja predsjednika Republike, a u cilju zaštite i spašavanja ljudi, materijalnih i kulturnih dobara od elementarnih nepogoda, tehničko-tehnoloških nesreća i katastrofa, posljedica terorizma i drugih većih nesreća, može narediti mjere pripravnosti i upotrebu postrojbi Vojske Srbije, radi otklanjanja štetnih posljedica koje mogu nastati nevojnim ugrožavanjem sigurnosti – navodi se u Zakonu.

Ovo nije prvi put da Vučić podiže vojnu pripravnost. Naime, borbena pripravnost Vojske Srbije podignuta je bila 2. studenog ove godine zbog dronova koji su s Kosova ulazili u Srbiju kao i u rujnu 2021. godine kada je istekao rok za preregistraciju vozila sa srpskim tablicama na Kosovu.

Prethodno je ministar unutarnjih poslova Bratislav Gašić u kratkoj pisanoj izjavi naveo da je “shodno zapovijedi predsjednika Republike” naložio “podizanje pune borbene pripravnosti svih postrojbi MUP-a, Žandarmerije, Specijalnih antiterorističkih jedinica (SAJ) i Policijske brigade”, te da se “odmah stave pod komandu načelnika Glavnog stožera i zaposjednu položaje predviđene operativnim planom“.

Napetosti koje na Kosovu traju mjesecima, eskalirale su u posljednja dva tjedna nakon što je Kosovska policija (KP) uhitila jednog donedavnog policajca, sumnjičeći ga za “narušavanje ustavnog poretka”, na što su lokalni Srbi uzvratili postavljanjem barikada, tražeći njegovo oslobađanje.

Barikade na sjeveru traju već 17 dana, unatoč pozivima SAD-a, Velike Britanije i Njemačke da ih lokalni Srbi uklone, te “shuttle” diplomacije Sjedinjenih Država i EU-a koje pozivaju na deeskalaciju i pokušavaju obje strane dovesti za pregovarački stol.

Dodatne tenzije u ponedjeljak su potaknule najave iz Prištine da kosovska vlada ima “operativni plan” za uklanjanje barikada, a da se to očekivalo od mirovne misije (KFOR) čije snage to nisu do sada učinile.

Beograd je ranije od KFOR-a zatražio da shodno Rezoluciji 1244 VS UN-a, omogući povratak srpskih snaga sigurnosti na Kosovo, ali izravni odgovor iz zapovjedništva KFOR-a nije stigao.

Napetosti je povećala i odluka Prištine da danas zabrani ulazak na Kosovo patrijarhu Porfiriju, poglavaru Srpske pravoslavne crkve čiji tron je službeno na Kosovu, u Pećkoj Patrijaršiji.

Beogradski mediji najavili su da će se Vučić i Porfirije sastati u utorak, no provladina TV Pink javila je da će se sastati tijekom noći, premda o tome nema službene potvrde.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić objavio je ranije večeras na Instagramu da će poduzeti “sve mjere da zaštiti srpski narod”.

“Dajemo sve od sebe da sačuvamo mir i stabilnost. Nažalost, nisu nas htjeli čuti ili ih nije previše ni zanimalo da nas čuju”, rekao je Vučić u video-snimci.

“U teškoj smo situaciji, ali ćemo dati sve od sebe i brinuti na svaki način kako da sačuvamo mir i stabilnost i ne samo to, kako da zaštitimo naš narod na sjeveru Kosova i Metohije”, rekao je Vučić.

Ministar obrane Miloš Vučević izjavio je da je za Beograd “zabrinjavajuća blaga reakcija međunarodne zajednice i izbjegavanje razgovora, političkog dijaloga o uzrocima, ne posljedicama, koje su dovele do ovakvog vida političke borbe”.

Vučević je pozvao sve građane Srbije da “ostanu mirni i pribrani”, te da ne nasjedaju na lažne vijesti i zlurade komentare, te naglasio potrebu da svi pokažu “dostojanstvo, nacionalnu solidarnost i političku zrelost, kao građani i kao narod”.

- Reklama-

Najnovije vijesti:

Povijesna odluka za Dinamo: Zajec je predsjednik Dinama! Skender dopredsjednik, izabran IO

Velimir Zajec novi je predsjednik Dinama! Na Skupštini je prisustvovalo 52. člana, osam iz liste 35 nije se pojavilo. Za...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
18.9 ° C
19.9 °
14.1 °
57 %
4.1kmh
0 %
Pet
21 °
Sub
23 °
Ned
20 °
Pon
21 °
Uto
17 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9141
GBP
1,1741
CHF
1,0426
CNY
0,1272
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: