10.3 C
Zagreb
Utorak, 23 travnja, 2024

Von der Leyen o strašnom ruskom zločinu: Iz Ukrajine je deportirano 16.200 djece, vratilo se 300.

Europska unija organizirat će konferenciju kako bi lokalizirala djecu iz Ukrajine koju je Rusija otela te ih vratila u domovinu, objavila je u četvrtak predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen u Bruxellesu

Pročitajte još:

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen potvrdila je da će Europska unija organizirati konferenciju kako bi lokalizirala djecu iz Ukrajine koju je Rusija otela te ih vratila u domovinu.

– To je užasan podsjetnik na najmračnija razdoblja naše povijesti, na deportacije djece koja se ondje odvijaju. To je ratni zločin- rekla je predsjednica EK-a po završetku samita u Bruxellesu.

– Znamo da je 16.200 djece deportirano, vratilo ih se samo 300- rekla je.

– U partnerstvu s Ukrajincima, poljski premijer Mateusz Morawiecki i ja pokrenuli smo inicijativu u svrhu repatrijacije djece koju je otela Rusija- rekla je Von der Leyen na konferenciji za novinare.

– U tu svrhu organizirat ćemo konferenciju (…) želimo učiniti međunarodni pritisak kako bismo poduzeli sve moguće mjere da pronađemo tu djecu- rekla je predsjednica EK-a u Bruxellesu po završetku prvog dana dvodnevnog samita 27 država članica Unije.

Na redovitom proljetnom sastanku koji je počeo radnim ručkom s glavnim tajnikom UN-a Antoniom Guterresom o ključnim geopolitičkim i globalnim izazovima čelnici država članica Unije podržali su u četvrtak odluku o hitnom slanju milijun komada topničkog streljiva Ukrajini kroz zajedničku nabavu.

Međunarodni kazneni sud (ICC) izdao je prošli tjedan nalog za uhićenje ruskog predsjednika Vladimira Putina pod optužbom da je odgovoran za nezakonite deportacije djece i nezakonito premještanje ljudi s teritorija Ukrajine u Rusku Federaciju.

ICC je izdao nalog za uhićenje i Marije Aleksejevne Lvova-Belove, ruske povjerenice za prava djece, pod istim optužbama.

Rusija nikada nije skrivala da je tisuće ukrajinske djece odvela u Rusiju što je opravdavala provedbom humanitarne akcije kako bi zaštitila siročad i napuštenu djecu u zoni sukoba.

Ukrajina pak tvrdi da se tisuće deportirane ukrajinske djece usvajaju u ruske obitelji, smještaju u kampove i sirotišta, da se djeci daju ruske putovnice i odgajaju ih da odbace ukrajinsko državljanstvo.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
raštrkani oblaci
10.3 ° C
10.8 °
6 °
66 %
6.2kmh
40 %
Uto
10 °
Sri
7 °
Čet
12 °
Pet
17 °
Sub
19 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: