5.7 C
Zagreb
Petak, 19 travnja, 2024

Turistička renesansa u Splitu: Tri noćenja – skoro 11.000 kn! Cijene na hrvatskoj obali su bolesne, pogledajte što se sve nudi

Pročitajte još:

U Splitu je postalo nemoguće pronaći smještaj – grad je prepun turista, a ponuda je toliko oskudna da se slobodno apartmani i sobe u hotelima mogu izbrojiti na prste jedne ruke. Takve scene nisu se događale niti rekordne turističke 2019. godine.

– Hoteli i apartmani su puni. Nikad nije bilo više upita za smještaj, čak ni 2019. godine – kaže za Slobodnu Dalmaciju Nataša Ljubičić, vlasnica tvrtke za konzultiranje u turizmu ‘Top season’ kojoj se klijenti obraćaju upravo zbog savjetovanja i pomoći oko registracije i promocije smještajnih jedinica.

Slično govori i recepcionarka boutique hotela u centru Splita.

“Upravo smo posljednju slobodnu sobu iznajmili na jednu noć turistima koji su došli iz Ancone. Plan im je bio iz Splita otići na jedan od naših otoka. Nisu pronašli smještaj ni na Braču, ni Hvaru, ni Korčuli niti Visu. Sutra se vraćaju natrag u Anconu jer smještaja, naprosto, nema.”

Dodaje da su se turisti već nebrojeno puta svraćali u hotel i pokušavali unajmiti sobu, iako je na njihovim stranicama jasno naznačeno da su popunjeni.

U takvim slučajevima im, kaže, pokušaju pomoći pa pretražuju najpopularnije online platforme ne bi li pronašli alternativu.

– U nekoliko navrata uspjeli smo u tom naumu, ali češće se dogodi da nema dostupnih hotela niti apartmana, dodaje.

Novinari Slobodne odlučili su se sami uvjeriti je li popunjenost stvarno na maksimumu pa su pretražili AirBnb i Booking, dvije najpopularnije platforme za iznajmljivanje smještaja. U tražilicu su ukucali datum check-ina četvrtak 12. kolovoza te datum check-outa 15. kolovoza. Dakle, tri noći za četiri gosta.

Za rezervaciju je na platformi Booking, u trenutku pisanja teksta, bilo dostupno ukupno osam objekata. Najjeftniji od njih za četiri osobe i tri noćenja iznosi 10.787 kuna, a najskuplji vrtoglavih 112.695 kuna s uključenim doručkom u Radisson Blu Resortu. Mahom je riječ o luksuznim hotelskim ponudama.

Na AirBnbu dostupno je bilo također osam apartmana, doduše nešto povoljnijih cijena. Tako bi četiri gosta za tri noćenja trebala izdvojiti 3,175 kuna, a za najskuplji 31,887 kuna.

Međutim, nekolicini ni cijena nije problem, objašnjava Ljubičić: – Gosti su spremni platiti više. Tako ima slučajeva, da se na mjestima gdje je netko otkazao smještaj, cijena poveća i do tri puta, ali se svejedno vrlo brzo iznajmi. Gosti su spremni platiti, ali nemaju što platiti.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
6.5 ° C
8.3 °
3.6 °
83 %
1kmh
0 %
Pet
14 °
Sub
9 °
Ned
10 °
Pon
8 °
Uto
6 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: