7.5 C
Zagreb
Utorak, 23 travnja, 2024

U Hrvatskoj kreće docjepljivanje Modernom i Pfizerom, cjepiva tretiraju na dva načina

Pročitajte još:

Treća doza trebala bi se tretirati na dva načina – kao redovno cijepljenje i kao booster doza

Krajem ovog ili početkom sljedećeg tjedna u Hrvatskoj započinje docjepljivanje trećom dozom cjepivima proizvođača Pfizer i Moderna, neslužbeno doznaje Jutarnji list. Nakon što je Europska agencija za lijekove i medicinske proizvode donijela odluku odobrenja, čeka se i službena odluka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Kako neslužbeno doznajemo, treća doza trebala bi se tretirati na dva načina, kao redovno cijepljenje i kao booster doza.

Redovno se odnosi na imunokompromitirane ljude, kod kojih imunosni sustav ne reagira dobro na razvoj antitijela. Booster doza se odnosi na sve punoljetne ljude koji bi se odlučili na dodatno cijepljenje, a primala bi se osam ili devet mjeseci nakon druge doze cjepiva.

EMA je dala odobrenja Pfizeru za oba načina docjepljivanja, dok Moderna još čeka odluku oko booster doze.

Treću dozu preporučili za osobe sa slabim imunitetom
Europska agencija za lijekove (EMA) objavila je u ponedjeljak da bi osobe sa slabim imunitetom trebale primiti treću dozu cjepiva Pfizera ili Moderne, a državama prepustila odluku o “booster” dozi za širu populaciju.

Prije no što je EMA objavila smjernice, nekoliko članica EU-a već je pokrenulo kampanju cijepljenja trećom dozom dijela stanovništva, iako se razlikuju po pitanju skupina kojima se to preporučuje.

EU se tako pridružuje Sjedinjenim Državama, Velikoj Britaniji i Izraelu čija su regulatorna tijela odobrila korištenje treće doze Pfizerova cjepiva, iako kod znanstvenika ne postoji konsenzus o tome jesu li treće doze potrebne.

Izrael jedini cijelo stanovništvo cijepi trećom dozom.

Vlade su pod pritiskom oživljavanja posrnulih gospodarstava, borbe protiv zaraznije delta varijante koronavirusa i izbjegavanja zatvaranja u zimskim mjesecima.

EMA je naime dala odobrenje i za booster dozu i za redovno cijepljenje za Pfizer, dok je za Modernu odobreno za cijepljenje, dok se za booster još uvijek čeka odluka.

EMA je, dakle, zaključila je da dodatna doza cjepiva protiv bolesti COVID-19 može biti primijenjena u osoba sa značajno oslabljenim imunološkim sustavom, najmanje 28 dana nakon primjene druge doze cjepiva.

Iz Hrvatske agencije za lijekove i medicinske proizvode govore kako je važno razlikovati dodatnu dozu za osobe s oslabljenim imunološkim sustavom od booster doze za osobe s normalnim imunološkim sustavom.

– Donesena je odluka za primjenu booster doze cjepiva Comirnaty (Pfizer). Ocijenjeni podaci pokazuju porast razine protutijela kada se booster doza cjepiva primijeni približno 6 mjeseci nakon druge doze u osoba starosti od 18 do 55 godina. Na temelju ovih podataka, zaključeno je da se booster doze mogu razmotriti najmanje 6 mjeseci nakon primjene druge doze cjepiva Comirnaty u osoba u dobi od 18 godina i više – pojašnjavaju iz HALMED-a.

Važno je za naglasiti da AstraZeneca od EMA-e još uvijek nije zatražila ocjenu treće doze, što za početak, ostavlja otvorenim pitanje što sa svim teško imunokompromitiranim osobama koje su cijepljene AZ.

Kako neslužbeno doznajemo na takva odluka u Hrvatskoj još uvijek nije donesena, odnosno još uvijek nije preporučeno docjepljivanje s cjepivima drugog proizvođača.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
slaba kiša
7.3 ° C
7.7 °
5.4 °
83 %
4.6kmh
100 %
Uto
7 °
Sri
7 °
Čet
13 °
Pet
17 °
Sub
18 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: