7.7 C
Zagreb
Četvrtak, 25 travnja, 2024

Vili Beroš o dugu prema veledrogerijama: ‘Možda će se iz plaća izdvajati više za zdravstvo‘

Pročitajte još:

Ministar Vili Beroš je komentirao obustavu lijekova bolnicama zbog golemih dugova veledrogerijama

Ministar zdravstva Vili Beroš održao je konferenciju za medije nakon što je najveća hrvatska veledrogerija Medika zbog golemih dugova obustavila isporuku lijekova bolnicama u Hrvatskoj.

Ministar je kazao kako su duboko svjesni problema dugova prema veledrogerijama te je riječ o “kroničnoj boljki” zdravstva koja traje već desetljećima.

“Imamo određeno utemeljenje za rješavanje tog problema u ovom trenutku. Ministarstvo zdravstva djeluje u okviru svog proračuna i ne može riješiti problem bez Vlade i Ministarstva financija. Imamo određeno rješenje u pogledu ubrzanog proračunskog transfera koji ćemo predstaviti sutra na sastanku”, rekao je, javlja Dnevnik.hr.

Poručio je kako vjeruje da će priča krenuti u dobrom smjeru.

Najavio je sastanak s predstavnicima veledrogerija sutra u 11 sati.

“Poduzet ćemo sve da hrvatski građani ne ostanu bez lijekova. Ministarstvo zdravstva djeluje u okviru svoga proračuna i ne može riješiti problem bez Vlade i Ministarstva financija. Imamo određeno rješenje u pogledu ubrzanog proračunskog transfera koji ćemo predstaviti sutra”, rekao je dodavši da je riječ o kratkoročnom rješenju.

Na novinarsko pitanje zašto se nije javljao na telefonske pozive predstavnika veledrogerija, odgovorio je da se “takve stvari ne rješavaju preko telefona”. Najavio je moguće povećanja izdvajanja iz plaća za zdravstvo.

“Iznos koji za zdravstvo izdvajamo iz plaća možda će se povećati”, rekao je Beroš, ali nije precizirao kada bi to moglo biti.

Podsjetimo, dug prema veledrogeriji Medika popeo se na dvije milijarde kuna, a predsjednik uprave Jasminko Herceg kazao je kako je situacija neodrživa te je ugroženo isplaćivanje njihovih obveza, uključujući i plaće radnika.

Probleme je istaknuo i Ivan Klobučar iz Oktal Pharme, koji je kazao kako se svim veledrogerijama već odavno prelila čaša. “Potpuno nas ignoriraju, već tri mjeseca molimo za rješenje. Dug se približava iznosu od 6,5 milijardi kuna”, rekao je Klobučar.

Premijer Andrej Plenković danas je najavio kako će ministar Beroš i ministar financija Zdravko Marić razgovarati s predstavnicima veledrogerija te će im sredstva biti isplaćena.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
9.8 ° C
9.9 °
7.6 °
75 %
1.5kmh
0 %
Čet
10 °
Pet
16 °
Sub
19 °
Ned
23 °
Pon
25 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: