Ugostitelji moraju ukloniti terase zbog zamjene dotrajalih vrelovoda, a u unutrašnjosti ne smiju služiti piće zbog mjera
Tek što im je posao živnuo, tri kafića na zagrebačkom Jarunu privremeno zatvaraju svoja vrata jer su HEP i Grad Zagreb odlučili od idućeg tjedna u njihovim ulicama zamijeniti stare cjevovode.
Postavljanje cijevi za toplu vodu, koje prolaze baš ispod terasa triju kafića na tržnici Jarun, Egoista, Leggiera i Teatra, za očajne vlasnike znači apsurdnu situaciju. Piće ne mogu posluživati unutra zbog koronamjera, a sada ni vani zbog radova. Pritom počinje i Europsko nogometno prvenstvo kada se na terasama kafića piće pojačano konzumira. Iz Grada Zagreba ne pokazuju razumijevanje, kažu da su te terase na javnim površinama i da se radovi moraju obaviti. Ugostitelji se pitaju tko će im nadoknaditi gubitak od 500.000 kuna koliko će, prema njihovim procjenama, izgubiti…
“U prilogu je bila i odluka HEP toplinarstva da smo u roku sedam dana dužni ukloniti naše terase radi izmjena vrelovoda, i u tom dopisu piše da ćemo biti zatvoreni od 15. lipnja do 31. srpnja. Pali smo u nesvijest”, kaže Dražen Biljan, vlasnik Egoist barova i dopredsjednik Nezavisne udruge ugostitelja grada Zagreba za HRT.
– Kakvi su to radovi koji traju mjesec i pol dana na terasi? Zgrade se sagrade za to vrijeme. Postoji li mogućnost da se taj period skrati i postoji li mogućnost da se odogodi nakon eura, pita Danko Balač, regionalni voditelj Leggiero barova.
Traže da se radovi odgode za mjesec dana, jer u petak počinje Europsko prvenstvo u nogometu što bi im svakako popravilo promet.
– Problem je tajming u vrijeme Europskog prvenstva u nogometu i problem je rok trajanja 45 dana. I dalje nam nije jasno šta se radi 45 dana. I možda najveći problem, problem komunikacije. Ovo je sigurno plan za koji se zna gotovo godinu dana jer čujemo da su sredstva iz EU-a, a mi smo doznali dva dana prije nego što moramo maknuti terasu, ističe Nikola Protuđer, vlasnik Teatro bara.
Iz HEP-a poručuju da su prije dva dana dobili zahtjev od ugostitelja te da su spremni prilagoditi termine radova.
– Svakako ćemo imati uu vidu njihove potrebe, ili da se taj period prolongira ili se u krajnjoj liniji skrati da ne bude 45 dana kako je najavljeno. Razmotrit ćemo i sa svakim ćemo pokušati naći neki modus koji bi ugostiteljima omogućio koliko toliko normalno funkcioniranje. Znamo da se sad bliži u euro, terase će biti krcate i probat ćemo prilagoditi terminske planove, kaže Jurica Brnas, rukovoditelj Službe za eksploataciju HEP Toplinarstva.