16.2 C
Zagreb
Petak, 26 travnja, 2024

Žalba na presudu ocu koji je djecu bacio s balkona: On nije monstrum, evo zašto je to učinio

Pročitajte još:

Optuženi kroz žalbu naglašava i da smrt djece nije nastupila te da daljnjim radnjama nije pokazao da djecu želi usmrtiti

Godinu dana nakon što je na zadarskom Županijskom sudu J.R. (56) osuđen na 30 godina zatvora jer je svoje četvero dječice bacao s balkona kuće na Pagu, na Vrhovnom sudu je prije desetak dana održana sjednica na kojoj se raspravljalo o žalbama na prvostupanjski pravorijek.

Jutarnji doznaje kako se osuđenik javio iz zatvora putem videoveze te da su žalbe uložili njegov odvjetnik, ali i državni odvjetnik. Jedan traži ukidanje presude, a drugi smatra da je 30 godina zatvora za takav čin – premalo.

– Prihvaćam navode iz žalbe moga odvjetnika. Ali bih još dodao da sam bio devet mjeseci u bolnici u Svetošimunskoj na liječenju, popio sam 7000 tableta te sam sa 126 kilograma spao na 80. Tijekom postupka nisu saslušani moji svjedoci, a mene nitko nije pitao. Djecu sam vodio doktorima, odvajao sam za njih i nisam im ništa uskraćivao. A onog dana, dobio sam tablete za spavanje jer sedam dana nisam mogao spavati. Tu večer sam legao, nakon što sam napravio večeru. Probudio sam se u snu, digao se…. I jako mi je žao. Znate, neki dan sam bio s djecom preko videolinka. Imali smo susret. Mahali su mi – rekao je sudskom vijeću J.R.

Njegov odvjetnik tvrdi da je došlo do povrede odredbi kaznenog postupka, pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja te ustvrdio da je kazna neprimjerena. Ističe da je utvrđeno da se Rođak ne sjeća da je bacio djecu s balkona te da to nije strategija obrane, kako tvrdi vještakinja. Odvjetnik nadalje tvrdi da ovaj nije pokazao da želi djecu ubiti te da zbog tog čina njihova smrt nije nastupila.

Smatra da je to čin neubrojive osobe, jer se njegov kontakt sa stvarnošću dogodio kad je već bacio djecu te kad mu se obratila supruga. Požalio se i na to što pri izricanju kazne, njegovom branjeniku nisu u obzir uzete olakotne okolnosti. Negirao je da je Rođak monstrum već organski bolestan čovjek na kojeg je utjecalo psihičko stanje koje je dovelo do bacanja djece.

Državni odvjetnik u svojoj žalbi, pak, tvrdi da iskazano žaljenje ne može biti olakotna okolnost. “Sud je za svako od četiri kaznena djela izrekao pojedinačne kazne ispod zakonskog minimuma. To nije dobra poruka za ostvarivanje generalne prevencije. Na djeci će ostati trajne posljedice. Otac ih je trebao zaštititi a nad onim što je učinio se zgrozila cijela javnost i izvan granica RH”, smatra državni odvjetnik ističući nezadovoljstvo visinom kazne.

Podsjetimo, optužnica je tog, kako su ga mediji prozvali ‘monstruoznog oca s Paga’, teretila za četverostruki pokušaj teškog ubojstva, a osim dugotrajnog zatvora izrečena mu je i mjera obvezatnog psihijatrijskog liječenja. Kobnog 28. veljače 2019. u šest sati ujutro on je djecu u dobi od tri do osam godina bacio s visine od pet metara, s balkona na betonski pod, a svojoj supruzi je nakon toga rekao da je ubio djecu i potom mirno odšetao na policiju se prijaviti. Na suđenju je djelomično priznao djelo a psihijatrijsko vještačenje je pokazalo da je bio smanjeno ubrojiv zbog hidrocefalusa koji za posljedicu ima disocijalnu strukturu ličnosti i razvijen psihoorganski sindrom kao i trajno oštećenje spoznajnih i psihičkih funkcija.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
16.2 ° C
17.8 °
14.3 °
47 %
4.6kmh
0 %
Pet
15 °
Sub
19 °
Ned
23 °
Pon
24 °
Uto
25 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: