19.8 C
Zagreb
Nedjelja, 26 svibnja, 2024

Banka mu poslala detektiva i dala otkaz: Hrvat dobio otkaz jer je bio na skijanju za vrijeme bolovanja

Menadžer u poznatoj hrvatskoj banci navodi kako je skijanje u cijelosti uplatio još u studenome, ali mu je nadređena osoba sredinom prosinca rekla kako mu godišnji nije odobren.

Pročitajte još:

On je, međutim, 5. siječnja odlučio otići na skijanje te se 8. siječnja vratiti kako mu uplata ne bi posve propala, piše Danica.

Banka je za njim poslala privatnog detektiva, uručila mu izvanredni otkaz da bi sud ovaj tjedan presudio da mu otkaz nije zakonit.

Banka mu sada mora isplatiti odštetu u visini od 14.240 eura te mu pokriti 1500 eura troškova.

No, 8. siječnja je morao otvoriti bolovanje, a 10. siječnja je završio na hitnom bolničkom liječenju u Albertvilleu, odakle je hitno premješten u bolnicu u Chambery radi potrebe za koronarografijom. S bolničkog liječenja otpušten je 15. siječnja, nakon čega se vratio u Hrvatsku.

Banka mu je ipak uručila izvanredan otkaz, i to nakon što je uprava “primila detektivski nalaz iz kojeg je vidljivo da je Damir, unatoč neodobrenom godišnjem odmoru, realizirao planirano privatno putovanje u Francusku”.

“On se uopće nije razbolio, a svakako se nije razbolio 7. siječnja jer je taj dan proveo na skijalištu, već je u pozadini svega to da je on realizirao svoj plan da u razdoblju za koje je uplatio privatno putovanje, bez obzira na obvezu rada, otputuje i odmara se.

Nakon što je stekao saznanje da je banka inicirala kontrolu njegova bolovanja, na samom putovanju u Francuskoj počeo je prikupljati medicinsku dokumentaciju kojom je nastojao dokazati opravdanost svog bolovanja.

Prvi znakovi viroze
Formalno otvaranje bolovanja od liječnice obiteljske medinice koja je u Zagrebu, a on u Francuskoj, nije ni od kakvog pravnog značaja. Osporavamo i vjerodostojnost medicinske dokumentacije dostavljene uz tužbu”, rekli su predstavnici banke na sudu.

Kažu kako nije “logično ni životno uvjerljivo da bi Damir putovao na skijalište u Francusku, koje je udaljeno 1009 kilometara od Zagreba, autobusom samo na vikend, a nije dostavio ni voznu kartu, koju je trebao imati ako se stvarno imao namjeru vratiti u Zagreb do 8. siječnja”.

Dali su mu, ističu u banci, mogućnost iznošenja obrane na sastanku 19. siječnja, ali on obranu na predmetnom sastanku nije iznosio, već je rekao da će to učiniti poslije, kad prikupi svu potrebnu dokumentaciju.

Damir je naglasio kako je prve znakove viroze na skijanju osjetio 7. siječnja nakon 13 sati. Dobio je visoku temperaturu te mu partner, koji je medicinske struke, nije dao da putuje autobusom u Zagreb.

Zadiranje u privatnost
“Otišao sam do lokalnog liječnika u Val Thorens, koji me je odmah vozilom hitne uputio u bolnicu na odjel intenzivne njege, a sutradan sam premješten u veću bolnicu u Chamberyju radi koronarografije gdje je na kraju utvrđeno da sam boraveći na planini razvio visinsku bolest“, branio se Damir.

Sutkinja je na osnovi medicinske dokumentacija zaključila kako Damir “nije zlorabio bolovanje u razdoblju od 8. do18. siječnja, a što je bio razlog za donošenje izvanrednog otkaza ugovora o radu”.

Također, “angažiranje privatnog detektiva za praćenje u njegovo privatno vrijeme te u razdoblju u kojem on obavlja rad i nije privremeno nesposoban za rad ocjenjuje se neopravdanim i pretjeranim zadiranjem u privatni život”.

Ovotjedna presuda je nepravomoćna i banka se na nju može žaliti u zakonom predviđenom roku.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
blaga naoblaka
18.8 ° C
19.1 °
18.8 °
77 %
1kmh
20 %
Ned
17 °
Pon
25 °
Uto
26 °
Sri
20 °
Čet
21 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9268
GBP
1,1629
CHF
1,0228
CNY
0,1281
HUF
0,0026
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: