19.8 C
Zagreb
Utorak, 23 srpnja, 2024

Policija poziva na oprez povodom blagdana Svih svetih: Očekuje se povećan promet

MUP je poslao upozorenje povodom blagdana Svih svetih. Očekuju se gužve i povećan broj vozila, stoga se građani pozivaju na oprez.

Pročitajte još:

Povodom obilježavanja blagdana Svih svetih i Dušnog dana brojni će građani u idućim danima obilaziti groblja, zbog čega se na području cijele države očekuje povećan promet vozila, upozorila je policija.

Pojačan promet očekuje se osobito na autocestama (posebice autocesti A3), državnim cestama te na graničnim prijelazima s Republikom Slovenijom, Bosnom i Hercegovinom i Srbijom.

Gužve se uobičajeno očekuju i na prilaznim prometnicama grobljima i područjima oko njih gdje će policijski službenici pojačano vršiti regulaciju prometa te nadzirati promet vozila i pješaka.

“Zbog brojnih parkiranih vozila uz rub prometnica i pješaka koji prelaze cestu ili se kreću uz njen rub, vozače upućujemo da se prilaznim prometnicama grobljima kreću uz povećani oprez i smanjenom brzinom kretanja, odnosno da prilagode brzinu vozila uvjetima i stanju u prometu. Vozači se upućuju da pri dolasku u blizinu groblja ne parkiraju vozila na mjestima na kojima nije dozvoljeno zaustavljanje i parkiranje, na način da ometaju promet vozila cestom ili onemogućuju izlaz drugim vozilima na cestu te parkiranim vozilom smanjuju uočljivost pješaka”, poručuje policija.

S obzirom na to da će se veći broj građana na groblja uputiti pješice, pješake se upozorava da budu na povećanom oprezu jer za većinu groblja ne postoje izgrađene pješačke staze te su pješaci prisiljeni kretati se uz rubove prometnica.

“Stoga posebno upozoravamo pješake na opasnosti prilikom prelaska prometnica i kretanja između parkiranih vozila. Pozivamo sve sudionike u prometu na poštivanje prometne signalizacije kako bi na vrijeme i sigurno stigli na svoja odredišta te na taj način osobno pridonijeli da dani sjećanja na mrtve proteknu u miru i dostojanstvu”, dodaje policija.

Podsjeća se kako je od 1. studenoga do 31. ožujka određeno korištenje dnevnih ili kratkih svjetala danju na motornim vozilima. Dolaskom jeseni, noćni uvjeti vožnje započeli su ranije i traju duže u jutarnjim satima, a istovremeno se u na cestama nalazi dosta pješaka i biciklista. Dio njih ne poštuje zakonske propise te je teško vidljiv vozačima drugih vozila koji pritom nalijeću na njih što ponekad završava i sa smrtnim stradavanjem.

Policija stoga podsjeća na odredbe Zakona o sigurnosti prometa na cestama kojima je propisano da:

  • pješak, koji se kreće kolnikom, dužan je noću, a i danju u slučaju smanjene vidljivosti, biti označen nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom,
  • vozač bicikla koji se kreće kolnikom na cesti dužan je noću i danju u slučaju smanjene vidljivosti biti označen reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom ili drugom reflektirajućom oznakom,
  • za nepoštivanje navedenih odredbi propisana je kazna u iznosu od 30,00 eura.
Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

Baby Lasagna poželio sreću Vatrenima u dresu hrvatske nogometne reprezentacije

BABY LASAGNA na Facebooku je poželio sreću Vatrenima, koji danas igraju protiv Španjolske. Glazbenik je pozirao u dresu hrvatske...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
18.9 ° C
20.1 °
18 °
94 %
1kmh
0 %
Uto
31 °
Sri
27 °
Čet
27 °
Pet
29 °
Sub
28 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9237
GBP
1,1854
CHF
1,0274
CNY
0,1270
HUF
0,0026
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: