11.2 C
Zagreb
Utorak, 30 travnja, 2024

Plenković: ‘Danas se prisjećamo heroja kojima cijela Hrvatska duguje’

Pročitajte još:

Tomislav Josić, savjetnik za branitelje gradonačelnika Vukovara naveo je da su danas važni oni kojima se idu pokloniti.

Počeo je program u Vukovaru, a Kolona sjećanja krenula je od 10.30.

“Prisjećamo se heroja kojima cijela Hrvatska duguje. Vukovar je Hrvatska i Hrvatska je Vukovar”, rekao je premijer Andrej Plenković i dodao: “Želimo da Vukovar ima budućnost kakvu su zaslužili oni koji su za Hrvatsku dali najviše, a mi ćemo to nagraditi djelima u godinama pred nama. Velika zahvalnost i poštovanje prema svima koji su i ovdje dali život za slobodu Hrvatske.

Poručio je da se još uvijek traga za više od 1800 nestalih. Vlada radi na tome da dobije podatke od Srbije. “Ustrajat ćemo u tome prije svega s obiteljima nestalih, udrugama i onima koji su jer ne znaju sudbinu svojih propatili puno, pate i danas. Što se tiče zločina, i Državno odvjetništvo je reklo da je šestina osuđenih s vukovarskog područja, više je od sto presuda. Nažalost dio počinitelja nije dostupan hrvatskom pravosuđu, s tim se problemom suočavamo stalno”, poručio je Plenković.

“Vukovar danas mora dominirati u medijima. Volio bih da u našim mislima bude isključivo Vukovar i da u mislima budemo s onima kojih više nema i onima koji su pridonijeli obrani grada. Da odgovorni nisu odgovarali pred pravosuđem ove države je ogromna sramota i govori o tome kakvi smo ljudi. Svi nosimo odgovornost za današnju situaciju u društvu”, poručio je vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.

Programu, u kojem će nastupiti klapa Hrvatske ratne mornarice “Sveti Juraj” i glumac osječkog HNK Darko Milas, nazočit će predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović dok će izaslanstvo Hrvatskog sabora predvoditi predsjednik Gordan Jandroković. Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković predvodit će Vladino izaslanstvo u kojem će se nalaziti i potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić, potpredsjednik Vlade za društvene djelatnosti i ljudska prava Boris Milošević, ministar obrane Mario Banožić, ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat, ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović i državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas.

Predsjednik Republike Zoran Milanović neće biti nazočan misi zadušnici već će nakon polaganja vijenca i paljenja svijeće otići na Ovčaru gdje će podno spomen-obilježja za 200 žrtava ubijenih na tom poljoprivrednom dobru nedaleko od Vukovara položiti vijenac i upaliti svijeću. Nakon mise, počast žrtvama Ovčare polaganjem vijenca i paljenjem svijeće odvojeno će odati i predsjednici Hrvatskog sabora i Vlade Gordan Jandroković i Andrej Plenković.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
12 ° C
13.8 °
8.1 °
75 %
0.5kmh
0 %
Uto
24 °
Sri
21 °
Čet
23 °
Pet
14 °
Sub
18 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: