19.8 C
Zagreb
Nedjelja, 26 svibnja, 2024

FTX tuži SBF & Co. Više od 28,8 milijuna dolara bonusa, tvrdi ‘Survival Island’

FTX je poduzeo pravni postupak protiv svog bivšeg izvršnog direktora Sama Bankman-Frieda i drugih ključnih rukovoditelja koji su bili dio kripto mjenjačnice koja je sada u stečaju.

Pročitajte još:

Razmjena je imala za cilj povratiti više od milijardu dolara u sredstvima koja su navodno bila pronevjerena. FTX je privukao pozornost svojim pokušajima stjecanja sredstava. Međutim, nedavna tužba signalizira promjenu strategije. Trenutačno se usredotočuje na držanje svojih bivših rukovoditelja odgovornima za njihovu navodnu umiješanost u nepropisne transakcije.

Tužba podnesena 20. srpnja usmjerena je protiv više osoba. To uključuje SBF, suosnivača FTX-a Garyja Wanga, Nishada Singha koji je bio bivši direktor inženjeringa i Caroline Ellison, suglavnu izvršnu direktoricu Alameda Research LLC.

Optužbe su usredotočene na navodnu pronevjeru sredstava korisnika. Prema tužbi, ta su sredstva korištena za osobne pothvate. To je uključivalo kupnju luksuznih stanova, davanje političkih i “dobrotvornih” priloga, sudjelovanje u špekulativnim ulaganjima i bavljenje drugim osobnim projektima. Ništa od toga nije pridonijelo rastu ili uspjehu FTX-a kao tvrtke.

U tužbi se tvrdi da su u svibnju 2022. SBF i Wang prebacili 546 milijuna dolara. Ovo je napravljeno od Alamede za kupnju dionica u Robinhood Markets. Dali su Alamedi zajmove za koje se u tužbi tvrdi da su bili lažni. To je bilo zato što nisu zahtijevali nikakav kolateral i nudili su kamatne stope ispod komercijalnih tržišnih stopa. U tužbi je nadalje navedeno da je jedino odobrenje Alamedi da produži ove zajmove došlo od Ellisona. Nadalje, Ellison je optužena da je sebi dodijelila 28,8 milijuna dolara bonusa. Iskoristila je 10 milijuna dolara tih sredstava za stjecanje udjela u tvrtki za umjetnu inteligenciju.

Osim toga, SBF, Wang i Singh također su navodno koristili lažne zajmove za kupnju dionica FTX-a. Procijenjeni su na 250 milijuna dolara u tom razdoblju.

Ambiciozni plan Zaklade FTX: Kupnja privatnog otoka?
Prema tužbi, neprofitna podružnica FTX-a, poznata kao FTX Foundation, navodno je planirala kupiti malu otočnu državu Nauru. U tužbi se nadalje tvrdilo da su u memorandumu između službenika zaklade i Gabriela Bankman-Frieda, brata izvršnog direktora FTX-a, navedeni detalji ove namjere.

Osim toga, tužba je otkrila da je svrha otoka bila da služi kao utočište za članove pokreta za učinkoviti altruizam. To je bilo pridržavanje filozofije koju je javno podržavao SBF. U dopisu se spominju i druge potencijalne upotrebe suverene zemlje u slučaju da se polovica ili više svjetske populacije suoči s izumiranjem.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
isprekidani oblaci
17.7 ° C
18.3 °
16.8 °
80 %
0.5kmh
75 %
Ned
20 °
Pon
25 °
Uto
25 °
Sri
24 °
Čet
22 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9268
GBP
1,1629
CHF
1,0228
CNY
0,1281
HUF
0,0026
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: