18.8 C
Zagreb
Srijeda, 31 svibnja, 2023

Vlada odbila smanjiti porez na uloške i tampone: Hrvatice do daljnjega plaćaju ženski porez

Pročitajte još:

Menstruacija se oporezuje kao luksuzni proizvod, dok se silikonski implantati oporezuju s pet posto, što je ujedno i porezna stopa za esecnijalna dobra kao što su kruh i mlijeko

Iako si čak deset posto Hrvatica ne može priuštiti menstrualne potrepštine koje se u Hrvatskoj oporezuju s čak 25 posto, a što je ujedno i jedan od najviših porezna na svijetu, Vlada Republike Hrvatske odbila je prijedlog saborske zastupnice Anke Mrak Taritaš da se PDV na tampone i uloške smanji na pet posto.

Menstruacija se oporezuje kao luksuzni proizvod, dok se silikonski implantati oporezuju s pet posto, što je ujedno i porezna stopa za esecnijalna dobra kao što su kruh i mlijeko – ističu u priopćenju iz riječke udruge PaRiter, koja je nedavno objavila rezultate prvog istraživanja o menstrualnom siromaštvu u Hrvatskoj.

– Menstrualno siromaštvo je usko vezano upravo uz visoke stope poreza. Oporezivanje menstrualnih potrepština kao luksuza podiže njihovu cijenu što dovodi do višestrukih problema.

Dio građanki si menstrualne potrepštine ne može priuštiti, dio njih koristi za njih neadekvatna sredstva za održavanje higijene, visokom razinom potrošnje jednokratnih potrepština se generira izuzetno velika količina otpada, što su sve segmenti koji se nalaze u preporukama koje prate rezultate istraživanja – ističe se u priopćenju.

U mišljenju je navedeno kako “Vlada Republike Hrvatske predlaže Hrvatskome saboru da ne prihvati Prijedlog zakona o dopuni Zakona o porezu na dodanu vrijednost, s Konačnim prijedlogom zakona”, no pitanje dostupnosti menstrualnih potrepština je od izuzetne važnosti za postizanje rodne ravnopravnosti i stoga je nužno promptno reagirati.

Dio građanki ne može izvršavati svoje radne i školske ili fakultetske obaveze radi toga što si ne mogu priuštiti nešto toliko osnovno kao što su higijenske potrepštine. Sredstva za održavanje menstrualne higijene su osnovne životne potrepštine i stoga moraju biti svima dostupne, dok se ovom odlukom i prolongiranjem izmjene Poreznog zakona održava neravnopravnost unutar poreznog sustava.

Unatoč tome što su objavljeni razočaravajući rezultati o razini menstrualnog siromaštva u Hrvatskoj, činjenici da su se protiv menstrualnog siromaštva samoinicijativno odlučile boriti srednje škole kroz donacije menstrualnih potrepština svojim učenicama te da u Saboru postoji nadstranačka inicijativa zastupnica koje zagovaraju smanjenje stope poreza na pet posto za ova dobra – Vlada ne drži ovaj problem toliko ključnim da bi ga se riješilo u definiranom, smislenom roku.

Razočaravajuće je odugovlačenje Vlade kada se govori o rješavanju problema visoke stope poreza na nužna dobra. Bilo je za očekivati da će se Vlada ozbiljnije pozabaviti ovom temom, osnovati radnu skupinu kako bi se provela analiza svih relevantnih aspekata, sagledali učinci prijedloga za porezne promjene i, naposljetku, prihvatio prijedlog za proširenje primjene snižene stope PDV-a u iznosu od pet posto na higijenske potrepštine, dodaje se.

– Konačno, dali bi se konkretni datumi i rokovi koji bi građankama ukazali na to da država prepoznaje njihove probleme i apsurdnost situacije gdje se ulošci oporezuju jednakom stopom poreza kao i npr. parfemi i dizajnerska odjeća – zaključuje se u priopćenju.

- Reklama-

Najnovije vijesti:

Uhićen Austrijanac, snimao golu djecu na plaži u Rovinju

U policiji kažu da su u ponedjeljak oko 15.20 sati gosti jednog naturističkog kampa na području Rovinja primijetili muškarca...

Vrijeme:

Zagreb
blaga naoblaka
19.5 ° C
20.3 °
18.8 °
70 %
3.1kmh
20 %
Sri
21 °
Čet
25 °
Pet
26 °
Sub
19 °
Ned
23 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9156
GBP
1,1464
CHF
1,0255
CNY
0,1318
HUF
0,0027
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: